Zakvačila sam se prije par mjeseci za prah kane koji se koristi za bojenje kose i oslikavanje kože. Moju lijevu ruku oslikala je jedna djevojka, ekspert za ovaj način izražavanja. Naravno da mi je trebalo vrlo malo da i sama probam oslikavati se i nedugo nakon (čim se kana isprala; na ruci mi traje oko 2 tjedna) provela sam cca sat i pol lagano oslikavajući lijevu ruku i oba stopala. Lijevom rukom oslikavanje desne ne dolazi u obzir jer sam hardkor dešnjak, apsolutno nesposoban išta raditi lijevom. Onaj antropofilni dio mene, ljubitelj mitova, mitologija i etnografskih sklopova došao je na svoje pa sam oplela po indijanskim, laponskim, staroslavenskim i sibirskim motivima, jer hindu i slično možda jest ugodno, ali me ne privlači toliko.

Još uvijek mi nije jasno što mi toliko godi u tom procesu oslikavanja i nošenja ornamentacije. Ima nešto jako ugodno i opuštajuće što me vrlo lako natjeralo da mi se kaniranje svidi.

kanaedit: Iz nekog razloga sejvano je pola posta, a spazila sam kako nedostaje druga polovica tek sada (dan kasnije).

Budući da slikam i crtam otkad znam za sebe, poznajem i platno i ulje i grafitne olovke i ugljen, bilo je logično kako ću sigurno prvom prilikom isprobati i sama oslikati ruke. Bilo mi je posebno zanimljivo pratiti koliko blentava mogu biti kada celofanski tuljac pun paste od kane treba vući po nekim zamišljenim obrisima po koži i lagano pritiskajući ga. Svaki motiv, ali baš svaki, lako napravim markerom po hameru, bojama za platno po pamuku ili čemu god treba, ali ovo me baš natjeralo da sporo kao puž iscrtavam kožu. Pasta je gusta i tamna,

kana

nakon sušenja na koži polako se ljušti i pada, a za sobom ostavlja trag boje cigle. Obično mu treba cca 15-ak sati u kombinaciji sa suncem da se potpuno stabilizira i potamni u lijepu čoko smeđu.

kana2Također, oko izrade same smjese razvijena je cijela znanost – da bi boja bila što tamnija i dugotrajnija, potrebni su određeni sastojci koji favoriziraju pravilan razvoj pigmenta dok zrije, kao i uvjeti u kojima se taj proces i odvija. Malo refreshanja znanja organske kemije nikako nije naodmet <3. Meni motiv prosječno traje oko 15 dana, uz oprezno pranje kose i tuširanje + pranje suđa u rukavicama, a regularno peruckanje drastično će ubrzati propadanje.