Potpuno sam kopneni čovjek i ako jedem meso, uvijek prednost dajem životinjama koje hodaju po tlu. Piletina, puretina i zečetina meni su najbolja mesa, a slijede ih razna crvena, uključujući divljač. Kod mene empatija gadno šteka; pojest ću srnetinu i veprovinu bez grča ako na njih naiđem, to su vrhunska mesa. Još ako imam suhih vrganja… Uh.

Shvaćam zašto se forsira u medijima važnost konzumacije ribe i znam koliko je korisna onima s Crohnom, ali generalno mi ne odgovara. Čak sam prije i jela nešto morske živinčadi, no incident s trovanjem dagnjama ogadio mi je i samu pomisao na ribu, do razine da rigam i na smrad sirove ribe i morskih plodova.

Otkako sam ovdje potrudila sam se eksperimentirati s ribom. Ima je na sve strane, pogotovo lososa (d-uh!), koji mi iz nekog razloga odgovara. Možda zato što najviše nalikuje piletini i ima relativno neutralan okus. I kupuje se očišćen i filetiran, što je vjerojatno najpresudniji faktor – čišćenje ribe u mojoj kuhinji ne dolazi u obzir. Nukeala bih kuhinju iz orbite da mora u nekom trenutku poslužiti kao poprište čišćenja ribe.

No, pečeni mi je losos premasan. Prženi također. Nije mi ugodan osjećaj punih usta masti. I onda sam počela prčkati po lososu poširajući ga. Plića posuda, ključala slana voda, nježno polaganje ionako delikatnih ribljih fileta da se ne raspadnu, smanjivanje vatre, poklopac. Kuhanje desetak minuta. Rezultat: fenomenalna ukusna riba sama za sebe koju bi bilo šteta ne doraditi glaziranjem. Budući da volim Japan i poznajem njihovu logiku pri kuhanju, kombinirala sam šmek u njihovom stilu: na rastopljeni maslac dodala sam med, pustila da se blago karamelizira, dodala shoyu i ribani đumbir, a potom po glazeu položila losos i ostavila kratko da ga upije. Majkemi, na ovo sam ponosna – uspjela sam ribu učiniti jestivom. :mrgreen: Začinjen je crnim paprom, kombiniran je s kimchijem, soba rezancima sa zelenim čajem i nešto celera. E, i limetom, par kapi limete popravlja okus puno stvari.

IMG_9800

Budući da sam ispoširala oko petstotinjak grama fileta, ostala je jedna trećina koju sam odlučila ukombinirati ohlađenu uz salatu. Mišićne segmente ionako je lako rastaviti vilicom, a servirani su sa sjeckanom rajčicom, krastavcima i celerom. Pojačanje su đumbir i par ljutih papričica. Malo maslinovog ulja, soja sosa i papra – i eto perfektnog obroka.

losos-povrce

losos