Norveška je vunena nacija – očekivano – vune ima na sve strane po trgovinama, a postoji i nekoliko divno specijaliziranih trgovina iz kojih je nemoguće samo tako izaći ako imate ikakav interes prema vuni. Ovdje postoji jaka kultura pletenja i nije neobično vidjeti žene u autobusima (čak i one mlajše) kako pletu u maniri starih bakica raznu pleteninu dok igle ritmički skakuću.

Nažalost, dobar dio vune nije 100% životinjskog podrijetla. Obično nalazim mješavine prirodnih i sintetičkih vlakana, što zapravo nije loše, ali tražila sam the real deal – najčišću moguću vunu od koje bih probala nešto konkretno i napraviti. Želim vidjeti kako će se ponašati pri pletenju i što se sve od nje može napraviti. Nakon duljeg traženja nađoh neki dan 100% ovčju vunu koju sam odlučila ispresti. :herc2: Prva stvar koja vam padne u oko (preciznije, nos) nakon otvaranja ambalaže miris je ovce. Onaj pravi životinjski miris.

IMG_0081

Vuna je divna. Vrlo je mekana i ugodna za rukovanje. Ova koju sam kupila dolazi u namotu od 50 grama. Pranjem je uklonjena većina lanolina, a češljanjem je uređena i pripremljena za daljnje rukovanje. Takvu vunu treba ispresti – odvojiti komade namota, jagodicama ufitiljiti i namotati. Potom se skine s namota, omota oko šake i lakta u dugi navoj, skine, opere i ocijedi, a potom osuši i koristi. Isprva mi se nije sviđalo kako se komadići vune pri fitiljenju lako odvajaju jer sam mislila da to izravno utječe na čvrstoću niti pri pletenju.

IMG_0083

Ispostavilo se da ih je izuzetno lako ufitiljiti u nit makoliko kratki bili a sama nit nije ni otprilike toliko neotporna na pucanje kako sam mislila. Proces pranja nakon namatanja pogotovo je važan jer voda aktivira interakciju među vlaknima i povezuje ih – kratko namakanje presudno je za daljnju čvrstoću.

IMG_0082

Nije nimalo gruba pod prstima i mislim da je prikladna za puno toga. Isprobala sam i heklati i plesti s ovom vunom i jako se lako koristi, klizi kao fantazija. Već vidim jednu predimenzioniranu vestu, čak i možda i deku :) ali prvo na red ipak dolazi nešto tipa fina mekana bijela zimska kapa.

 

Save