IMG_0050Dosad sam imala hrpu mačaka međusobno vrlo različitih karaktera i navika; moji su bili veliki ljubitelji mačkadije i oboje roditelja bilo je slabo na male žgobave mačiće koje bi netko istresao uz put – nijednom od njih nije bilo strano te životinje pokupiti i udomiti. Mala siva mica Grå koja nam je došla prije mjesec dana vrlo se brzo priviknula na novu sredinu i nije dugo patila za mačjom obitelji. Specifično je mazna, polomi se dok ne dobije tvoju pažnju i makar par minuta bespoštednog maženja, ali ima jedan bizaran fičr – uporno me liže. Počelo je lizom-dva nakon što bi me ugrizla u igri za prste, a pretvorilo se pobožno u jutarnje lizanje moga nosa / očnih kapaka / ruku / … Nije nimalo ugodno, pogotovo jer ta ista mačka ponosno dovlači u kuću leševe miševa i raznih glodavaca koje pobije šećući dvorištem, a nedavno je u kuću donijela i gaddem svraku. Svraku! Pticu veću od sebe, dovoljno živu da lepeće krilima a opet nedovoljno sposobnu da se obrani od vrlo oštrih zubi i kandži blesave Sivkice iz kojih se očajnički pokušala izvući. No, vratimo se na srž, zanimalo me zašto mačke ližu svog butlera, pogotovo jer mi dotad nije bilo poznato ovakvo ponašanje pa sam se dala u istraživanje.

Ispostavilo se kako je lizanje butlera ultimativni iskaz nježnosti i ljubavi. Kao, pas liže uvijek i svakoga koga stigne, mačke samo one koje zbilja vole i ono nimalo manje bitno, kada se osjećaju krajnje ugodno i zahvalno. Maziš me? Voliš me? Kul, ja ću sad tebe iz vrhunske zahvalnosti zasliniti jezikom koji izgleda kao ribež za đumbir, ali to je nebitno. :4u:

Mačke se međusobno čiste, uređuju i ližu. Majke mačke ližu svoju mladunčad da bi s njima potaknule prisnost, cirkulaciju unutar malenih organizama i ostavile svoj trag na njima. Grooming po definiciji – samo što u ovom slučaju mačka se brine za vlasnika, a ne drugu mačku i pritom te gleda kao člana obitelji, na temelju sjećanja onoga što je sama prošla nakon što se omacila i mama se počela brinuti za nju.

Opsesivno lizuckanje i miješenje (miješenje as in mijesi tijesto :)) povezuje se i s preranim odvajanjem od sise mame-mačke. Znate i sami kako mačići “mijese” onoga tko ih mazi kada na njemu sjede (mali mačići instinktivno mijese mamine sise i masiraju ih, ni ne znajući da time zapravo potiču stvaranje mlijeka).

Kažu kako odrasla mačka provede 50% budnih sati tijekom dana uređujući se. Ipak, pretjerano lizanje, pogotovo namještaja i sličnoga tumači se kao poremećaj koji se relativno lako kontrolira okupiranjem mačje pažnje igračkama. Isto tako, lizanje okoline i butlera može indicirati i kako se radi o mački koja je doživjela nelagodnu promjenu (preseljenje, novi član obitelji, …) ili proživljava fizičku bol i lizanje je zapravo coping metoda.

U krajnjem slučaju, ljudska je koža uvijek prekrivena (finim) slojem znoja, tako da mačka ližući pokupi iz njega sol. Isto vrijedi i za kožu namazanu nekakvim losionom ili random pomadom koja mački jednostavno ima zanimljiv okus.

Save