(Inače iritantni) pingback prijavio mi je kako je nekakav opskurni portal doznajemo.com iskoristio trenutno najčitaniji članak na svartbergu – stradavanje ekipe Igora Djatlovog – na najjeftiniji moguć način.

Please, bacite oko:

http://doznajemo.com/2014/02/26/najveca-ruska-misterija-ce-vam-zalediti-krv-u-zilama-strasnije-od-bilo-kojeg-horora-fotovideo/

i pogledajte metamorfozu jedinog članka na hrvatskom internetu na temu stradavanja ruskih planinara into debiluk.

Greške, redom:

  • masakriran je naslov članka – apsurdno prepumpan, nabrijan kao Discoveryjevi dokumentarci – kakva krv, kakve žile, kakav horor?!
  • shodno tome, uništena je i kobasica od linka (originalno ime je incident-na-planinskom-prijevoju-djatlov)
  • “Devet iskusnih planinara je prije tačno 55 godina pocijepalo svoj šator iznutra i golo i boso napustilo logor po ledenoj ruskoj zimi. Pronađeni su mrtvi. Neki su pokušavali da se popnu na drvo, neki su imali spolja nevidljive smrtonosne povrede nanesene neljudskom silom, a jedna žena je pronađena bez jezika, očiju i dijelova lica. Šta ih je ubilo?” – uvod u članak negira SVE što ja člankom na svartu pokušavam postići. Planinari nisu izašli goli i bosi, dođavola! Dakle, autor članka, tj. kopipejster, nije niti pokušao pročitati članak s razumijevanjem.
  • autor je doslovno kopipejstao moj osobni doživljaj ovog događaja – “Iako sam svjesna da je nemoguće dobiti formalnu potvrdu što se dogodilo, moja znatiželja je ogromna. Jedini način da smirim kompulziju je hranjenje iste. Prvu noć nakon što sam čula za incident, nisam propisno ni spavala, budila sam se u jedno 40 navrata i sanjala kako prelazim prevoj kojeg briju sniježni vjetrovi, s Djatlovom ekipom.”. Kakve veze ima moj doživljaj sa nekim tamo žnjfx portalom? Zašto bi to itko izvan svarta išao uopće objaviti?
  • posebna lakrdija je i pokušaj mjestimičnog (čitaj: vrlo selektivnog) prijevođenja sa hrvatskog na srpsko/hrvatsko/bosanski. Primjerice, “lični dnevnik”, “prevoj” i slično, u tekstu kojem je dominantan hrvatski.
  • na kraj članka tendenciozno je nasađen dokumentarac tj. paranoju-stimulirajući komad šunda koji sam probala gledati nakon nailaska na incident i koji je toliko loše napravljen da ga nisam imala živaca gledati ni par minuta. Isto kao i uvod u članak na ovom šundu od portala, stoji u potpunoj opreci sa onim što sam na svartbergu opisala.

Poslala sam komentar na članak, žaleći se na uništavanje članka, ali ekipa ne trza. Nije ni objavljen, što me ne čudi.