Thingvellir

Thingvellir

Zemljina litosfera sastoji se od tektonskih ploča, sedam glavnih i nekoliko desetaka manjih, debljine stotinjak kilometara. Tektonske ploče nisu fiksirane, one plutaju na viskoznom sloju Zemljinog plašta, debele stjenovite ljuske koja okružuje tekuću Zemljinu jezgru, podvlače se jedna pod drugu, razmiču se i sudaraju i svojim djelovanjem izazivaju seizmološke i vulkanske aktivnosti. Stoga su područja na mjestima gdje se dodiruju tektonske ploče obično poznata po potresima i erupcijama vulkana koji su povećane brojnosti u tim regijama.

Island leži na mjestu gdje se spajaju dvije tektonske ploče, Eurazijska i Sjevernoamerička. Thingvellir je područje na Islandu gdje je rasjed među tektonskim pločama ne samo vidljiv, već je vrlo upečatljiv i dostupan baš svakome za prolazak hodanjem. Ne mogu reći dovoljno koliko je osjećaj hodanja po nečemu toliko epskome, well :) , epski. Odrasla sam u Slavoniji gdje je sve uredno ravno i nema ni otprilike dramatičnih komada prirode (vjerojatno zato toliko opsesiram oko brda i planina). Ovakva područja u potpunoj su opreci; formirana su intenzivnim silama prirode i raznim devastirajućim procesima tipa vulkanske erupcije, potresi, klizanje leda s glečera… I kako da ne budem totalno zadivljena? S ogromnim sam guštom i entuzijazmom prošetala rasjedom.

Područje je služilo kao prvi poznati “sabor”, poznat kao Althing kod Vikinga. Od 930. godine na isturenoj stijeni sastajali su se vođe plemena koji su vijećali i donosili odluke o budućnosti naroda, a posljednju odluku u sklopu ove formacije donijeli su u 18. stoljeću. Osim vijećanja, Althing je služio i kao sudnica, mjesto za vješanje osuđenih muškaraca, a utapanjem u Thingvallavatnu kažnjavane su žene itd.

IMG_4076 IMG_4078 IMG_4092   IMG_4097 IMG_4102

U sklopu Thingvellira nalazi se foss zvan Öxa (sjekira), uvijek okružen turistima.

IMG_4111

IMG_4116

IMG_4129

Silfra je dio rasjeda koji je napunjen vodom iz obližnjeg jezera, Thingvallavatn. Zbog izuzetne vidljivosti, čistoće vode i bistrine vrlo je popularna za ronjenje veći dio godine. Taman smo pratili zaron kada smo se približili Silfri; prekrasna čista voda presijavala se na predvečernjem suncu a ronilačka ekipa polako se spuštala u vodu.

Ističem fenomenalan i vrlo rijedak znak na cesti: oprez, mutanti ribe i čudnovatog kljunaša na cesti. :)

IMG_4142

IMG_4143

IMG_4155

Evo i par slika Thingvallavatn jezera. Mirno je, lijepo i podebljava štimung, skupa s brdima iza rasjeda.

IMG_4150

IMG_4147

Vrlo moćno i intenzivno mjesto.

Save

Save

Save

Save

Previous post

Next post

2 Comments
    • Ninana
    • 17/05/2017
    • Reply

    Divno! Nadrealno! Nevjerojatno….

    • Je, baš je posebno. Nažalost, otok je toliko dalek i s razlogom mi je dugo bio nedostupan. U HR nisam ni razmišljala o odlasku amo.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.