Stablo nima (Azadirachta indica A. Juss.) smatra se čudotvornom biljkom zbog svojih raznovrsnih korisnih karakteristika. Domovina mu je jugoistočna Azija i raste na području Indije, Šri Lanke, Malezije, Indonezije, Pakistana, ali i u tropskim područjima Australije, Afrike i SAD-a. Osim svojih terapeutskih svojstava, koje se u Indiji spominju još od vremena Veda, ono može poslužiti kao prirodni izvor insekticida i pesticida. Ulje sjemenki nima se tradicionalno primjenjivalo u ajurvedi za liječenje lepre i crijevnih glista.

Veliki dio proizvodnje ulja odvija se ručno, čak i u današnje vrijeme, primarno skupljanje plodova i odvajanje sjemenki. Ulje sjemenki nima je zelenkasto-smeđe boje s jakom aromom koja podsjeća na češnjak. Hladno prešano i nerafinirano ulje odlikuje velika gorčina za koju je zaslužan spoj azadiraktin dok organski spojevi sumpora pridonose neugodnom mirisu.

U sastavu masnih kiselina dominiraju oleinska, palmitinska i stearinska, što mu daje dobru oksidacijsku stabilnost, ali ono po čemu se ističe su grupa malih specifičnih komponenti čije karakteristike dolaze do izražaja u kozmetici, farmakološkoj primjeni i zaštiti bilja.
Azadiraktin je aktivni spoj iz sjemenki nima koji se koristi kao biljni insekticid za suzbijanje bijele mušice, tripsa, gusjenice leptira te brojnih drugih vrsta koje se hrane biljkama. Njegov negativni utjecaj na sisavce je vrlo mali, u pravilu se ne akumulira u organizmu, brzo se raspada u prirodi i ima neznatne učinke na korisne insekte.

Ulje nima ima hidratizirajuća i regenerativna svojstva za kožu, a ispituju se i njegove tradicionalne primjene kod liječenja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Odlično je za pripremu sredstava za zaštitu od komaraca, muha, grinja i uši. Ispituju se i njegovi učinci na malaričnu groznicu, urinarne probleme, želučane smetnje, visok krvni tlak i probleme s cirkulacijom. U kozmetici se primjenjuje u proizvodnji sapuna, zubnih pasti i prahova za jačanje desni.