Vitez tame se uzdiže?

Nisam dugo bila u kinu. Ne nalazim na repertoaru ništa dovoljno zanimljivo da bih guštanje u kućnom gledanju zamijenila sjedalom u dvorani i grickanjem kokica koje su nerijetko skuplje od karte za sam film. Stoga je Lazićeva ideja da se ode grupno u Cinestar u Avenue Mallu na projekciju novog Batmana bila potpuni pogodak. Dapače, ovaj film mi je vratio vjeru u dobar akcijski film, makar bio blockbuster. Neću prodavati fore o indie sceni i komercijalizaciji – dobar film je dobar, bio on i blockbuster, a lošem filmu ne pomaže ni činjenica da je indie.

Prišla sam filmu sa skepsom, kao i Diablu III, no za razliku od zauvijek uništene franšize je imao drugačiju sudbinu. Razlog zašto sam ga pogledala se može jednom rječju sažeti u ime “Nolan”, dovoljno stručan da sprdnju o kostimiranom ridikulu pretvori u dosta mračniju, dublju i inteligentniju priču o heroju koji je svoje najveće strahove pretočio u svoje oružje, kroz osobnu evoluciju. Christian Bale, inače meni jedan od dražih glumaca, ima upravo tu mračnu dimenziju, oprečnu Keatonovoj, Kilmerovoj i Clooneyevoj. Upravo na njegovu karizmu se nadovezao i RIP Heath Ledger kao Joker. Koga je još briga za Nicholsona, koji uz zvuke neke loše muzike osamdesetih luduje po galeriji i šara sprejevima po modernoj umjetnosti Gotham varoša?

Najbolji i najvažniji razlog zašto ovaj film treba vidjeti je Bane.

Ogroman, nadljudski, skoro pa nehuman, psihopatološki razoran i pritom vrlo poetičan, pripada u skupinu vrlo malo filmskih likova kojih sam se uplašila. Pritom ne mislim, uplašila uplašila, ali da vidim uživo takvu osobu kako ide na mene, otkazao bi mi herc. Kao kad plutaš na morskoj površini i odjednom vidiš šiljastu peraju koja reže vodu plivajući i ubrzavajući. Ne zavaravaš se, znaš da si mrtav. Samo staneš i čekaš da te prepolovi.

Tko je on, što je radio u filmu i koja je njegova uloga saznajte sami. Nakon filma nemojte guglati ime glumca i nemojte tražiti kako izgleda bez maske koja mu umanjuje bol jer ćete se umalo razočarati :D:

U svakom slučaju, vraćam se u kino, nakon puno godina. Najkasnije na Badnjak, kad me čeka Hobbit.

1 Comment
    • Baba Bare
    • 01/08/2012
    • Reply

    Tom Hardy je genijalan. Ne znam za druge filmove, ni Batmana, ali u Bronsonu je razvalio ulogu. Batmana ću morati skinuti. Preskupe su mi ulaznice.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.