Našla sam zanimljivog pauka!

np: A LIFE ONCE LOST – why do you make me bleed

U subotu sam u Plodinama na voćnom odjelu spazila pauka. Izvirio je iz hrpe kikirikija u pletenoj košari, što je meni odmah zagolicalo maštu o podrijetlu iz južne Amerike. Doduše, mogao je doći i sa bananama, kivijem ili kojim već voćem,… ako već nje lokalna vrsta. Uzela sam jednu od najlonskih vrećica koje se koriste za odvagano kupljeno voće i donijela ga kući. Odmah sam ga smjestila u privremeni terarij i ubacila par mladih fobasa koje je sa guštom slistio.

Iskoristila sam i priliku za mini foto-session:

Lycosidae

Lycosidae

s naglaskom na brojne oči specifične za porodicu Lycosidae, pauka vučjaka, koje im omogućuju uspješan lov. Posložene su u tri reda – najgornji red nosi dva mala oka, srednji dva krupna a donji red dva para sitnijih očiju. Malo sam čačkala po internetu, pokušavajući iskopati ime makar roda, no problem je široka rasprostranjenost vrsta ove porodice i velika brojnost. Dočekalo me stotinjak samo rodova :( Kao što već jednom rekoh, kada bih znala podrijetlo, bilo bi lakše naći ime vrste i obrnuto, kada bih znala koja je vrsta, bilo bi lakše odrediti odakle je.

No, danas me dočekalo nešto stvarno zanimljivo. Prijepodne sam primijetila kako pauk plete posteljicu, i pomislim si, ili se već (paučica) parila i treba položiti jaja, ili se radi o presvlačenju neovisno o spolu. Pola sata kasnije sam prošla kraj posude i primijetila JAJA!

Lycosidae

Lycosidae

Lycosidae

Vučica se pozabavila polaganjem sićušnih jajašaca i pakiranjem u paučinastu posteljicu. Nakon što ju formira u obliku loptice, nosi ju pod zatkom dok iz nje ne počnu izlaziti mali pauci. Tada se paučići presele na zadak i karapaks, a majka ih nosi do njihove samostalnosti.