Prva asocijacija na riječ “škotski” mi je škotska drama (“hot potato off his drawers, pluck to make amends!”).

Što se dogodilo da mi je prva asocijacija postao Iain Stewart i kako se to ime veže uz jedenje kokica pred wide-screen monitorom?

np: TBF – UV zrake

Generalno?

Ovo je recenzija dokumentarnog serijala Earth – The Power of the Planet kuće BBC, nastalog lani. Ljude prosječnog znanja o biologiji, geofizici i geologiji uči o nekim od najzanimljivijih pojava na planetu i to na vrlo zanimljiv način. BBC se isprsio i servirao nam brojne divne animacije svemira, kolizije planeta, pucanja Zemljine kore itd. Priče prate i divni kadrovi zanimljivih lokaliteta i mnoštvo geo-trivia uz divnu nenametljivu glazbu, a Mr Stewart se često okreće komentiranju pojava u pogledu opstanka planeta i nas na njegovoj površini. Prognoze nam nisu pretjerano bajne, ali evo nekoliko razloga za pogledati dokumentarac prije nego pokrepamo od raka kože zbog UV-zračenja i sl. ekoloških kataklizmi.

Epizode?

Dosad je snimljena jedna sezona od pet epizoda tematski određene radnje. Određene scene se pojavljuju u više epizoda (tipa stromatoliti) ali nema ih previše.

Volcanoes

Zemlja je zapravo vrlo neurotična. Pod korom se odvijaju razni procesi koji uzrokuju subdukcije, micanje kontinenata i rasformiranje njene površine na razne načine a posljedice mogu biti zbilja fascinantne. Jedna od njih su i vulkani, sigurnosni ventili planeta, a Stewart se spušta u etiopski vulkan koji ključa kao vještičji kotao.
Ističem? Meni *jako* drag Surtsey (prema Surturu), uvijek se nekako raznježim kada vidim snimku erupcije… :slin,slin: Također i nastanak Islanda, zatim Allthing koji se nalazi na rubu sjevernoameričke ploče…

Atmosphere

Fav epizoda i ujedno krivac za nabavu. Vrti se oko objašnjenja koncepta atmosferskog sloja oko planeta i njegove funkcije.
Ističem? Grmljavina + objašnjenje kako nastaje. Klimaks klimaksa? Munje usmjerene od oblaka prema granici atmosfere i svemira, do udaljenosti čak 75 kilometara. Majko mila. Obavezno vidjeti.
Dobro, i razlog zašto su španjolski osvajači Anda prije 500 godina teško nastavljali lozu, vrhunski smisao za estetiku Majke Prirode – erodiranje Grand Canyona zrncima pijeskom, topljenje permafrosta i korelacija s metanom, Đole Kittinger u akciji.

Ice

Auuuuu, koja epizoda! Predstavlja jednu od najmoćnijih pojava na planetu, rad leda – u geološkom, biološkom i, jasno, klimatološkom smislu.
Ističem? Krčanje glečera, svaka scena o Antarktici, pentranje na El Capitan – skoro okomit, Svartisen u Norveškoj sa predivnom “prostorijom” sa topljenim ledom.

Oceans

Dobijamo uvid kako je nastala voda na Zemlji, prijelomna komponenta za život.
Ističem? Moć erozije vode i deformacije morske obale tijekom nekoliko godina. Isušenje Sredozemnog mora u slučaju spajanja kontinenata u točki Gibraltar, budući da se napaja Atlantskim oceanom a značajna količina morske vode isparava. Pucanje Afrike i nastanak novog oceana u području Etiopije. Koncept podvodnih struja, cirkulacije toplih struja na površini vode i hladnih na većim dubinama. Komparacija ukupne količine vode na Zemlji kraj našeg najdražeg geoida. Val na ušću Amazone. Fitoplankton.

Rare Earth

Epizoda nas uči o savršenoj harmoniji u svemiru i ulozi ostalih planeta na život na Zemlji. Sve se, skoro magično, lijepo posložilo i omogućilo život – život na Zemlji je posljedica idealnog omjera stabilnosti i povremenih katastrofa. Urbanizacija na steroidima prašumskog dijela Bolivije, intenzivna deforestacija Madagaskara i emisije metana i ostalih štetnih plinova nas vode prema katastrofama… no Stewart konstatira kako je planet podnio sve testove tijekom dosadašnjeg razvoja, referirajući se na slijed katastrofa-oporavak-katastrofa i kako bi se više trebali brinuti za sebe. Neobično finale, I’d say.
Ističem? Fascinantne i prelijepe baobabe na Madagaskaru, scenu kada mirmekolog Brian Fisher novootkrivenoj vrsti mrava daje ime Cerapachys iainstewarti.

Cerapachys iainstewarti

It was an extremely exciting moment to track down this particular species and of course I am very honoured with its new name. It is great for me, but admittedly, perhaps a more dubious honour for the ant.
– Iain Stewart

Narator?

Poseban začin serijalu sve-samo-ne-dosadnih dokumentaraca je i odličan narator u khaki cargo-hlačama i (obično) svijetloplavoj košulji raskopčanih rukava u razini zapešća. Čudan malo stajling, al nema on svog Grubnića da mu sugerira bolje feš-sheme. Dr.Iain Stewart, predavač geologije na Plymouthskom sveučilištu je poznat po brojnim dokumentarcima o Zemlji. U ovom serijalu je dosta živahan – leti u raznim letjelicama, planinari po glečerima i planinama, roni za potrebe speleoloških kadrova a ni rafting mu nije stran… i sve je praćeno komentarima s brutalno odličnim škotskim naglaskom. Od prve rečenice u kojoj spominje Zemlju i najavljuje epizodu (+ predstavi se kao Iiin Stuuurt stojeći na litici) do zadnje lajne u epizodi se nalazi sat vremena u kojem se može svašta čuti. Dojam dodatno popravlja i činjenica da je čovjek doktor geologije pa ima nekog kredibiliteta. Tada dokumentarac ne izgleda dosadno kao hipotetski kojeg bi vodila Sopekica u bikiniju najavljujući globalno zatopljenje lamatajući lijepom glavicom na svaki slog, paralelno reklamirajući kremu za sunčanje sa sun protection factorom 4 000. Makar meni.

10?

Hell yeah. Čista desetka. Topla preporuka x 10^55. Problem je bio što sam prvo pogledala epizodu Atmosphere i BAM! ostala paf. Ostale se isprva nisu činile toliko zanimljive, ali kad sam uhvatila cajta da ih propisno pogledam zbilja ne mogu reći da sam požalila.