Arnarstapi

Arnarstapi

Gledajući Arnarstapi na karti pretpostavila sam da je u pitanju grad. U praksi je Arnarstapi bilo mjestašce s jedva par kućica koje su ležale mirno u gustoj magli uz obalu mora.

IMG_4365

Na obali stoji kip sleš građevina izuzetno rudimentarnoga stila i sa zanimljivom pričom. Posvećena je božanstvu-zaštitniku planine Snæfell – Bárðuru Snæfellsasu. Metodički posloženo kamenje u obliku bradatoga čovjeka, potomka ljudi i divova, podsjeća lokalce i uči ljude u prolazu o sinu kralja Hellalanda koji je prisvojio komad zemlje uz glečer Snæfell krajem devetoga stoljeća. Tijekom života sve je više gubio odličja čovjeka i poprimao je osobine ledenih divova, čeznući za smrznutim brdima i glečerima. U jednom je trenutku odšetao u Snæfelljökull i više se nikada nije vratio, ali nije izgubio život. Postao je duh-zaštitnik prirode a lokalci su mu se obraćali kada su bili u izazovnim trenucima.

Spomenik je podignut i u sjećanje na devetnaestogodišnjega dječaka (Trausti Jonsson) koji je pokušavao prijeći Snæfelljökull glečer, ali je izgubio život 1928. godine.

IMG_4372

Save

Save

Save

Save

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.