Pištolj za vruće lijepljenje silikonom vrlo je upotrebljiv. Njegova jednostavnost u korištenju i činjenica da neće “izjesti” materijal kao mnogobrojne druge vrste ljepila čine ga odličnom stalnom postavom svake craft-kutije s alatom. Njime možete lijepiti doslovno što god poželite, a preporučit će ga brojni kreativci – nakitari, cvjećari, torbari, maketari… Upravo kod cvjećarke sam ga i vidjela prvi put, prije preko 15 godina. Sestrična je buketar i fan suhog cvijeća, stoga joj je bio izuzetno koristan.

Meni se Lidl ispostavio kao i više nego solidan resurs za raznu tehničku robu. Nedugo nakon dolaska Lidla u RH kupila sam njihov pekač kruha Bifinett. Cijenom je bio značajno povoljniji od cijena raznih brendova, ali on još uvijek radi. Upravo sam provjerila, kupljen je u listopadu 2008. godine; potpuno je ispravan i besprijekorno radi. Otad sam kupila priličan broj njihovih artikala i dosad me nisu razočarali, a posljednja u nizu je šivaća mašina. Stoga sam jutros optimistično kupila pištolj za vruće lijepljenje silikonom + 6 prozirnih patrona za 60 kuna. Vidjela sam i nekakve patrone začinjene šljokicama, no kako nemam što s njima raditi, zadovoljno sam produžila na kasu.

pistolj

Način korištenja vrlo je jednostavan i intuitivan do bola, ali objasnit ću o čemu je riječ – u utor se stavlja silikonska patrona i to odmah jedna za drugom, jer druga potiskuje prvu prema naprijed u samom utoru. Svaki put kad stisnete okidač, pomičete patronu dublje u utor, a na izlaznu mlaznicu (Lazić bi rekao “diznu”) curi tekući silikon. Nakon uključivanja u struju potrebno je vrlo malo vremena da silikon postigne radnu temperaturu (doslovno 2 minute) i postane dovoljno tekuć da bude lijepo razmaziv po određenoj površini.

Sam pištolj dimenzijama je dosta malen i savršeno sjeda u moju ruku. Čini mi se kao da je zbilja rađen primarno za žene i žensku ruku. Može samostalno stajati na podlozi, budući da ima ravnu bazu i pomoćni stalak koji se na slici ne vidi jer je sklopljen.

U radu je vrlo uredan. Kontrola izlučenja silikona vrši se pritiskom na okidač; naravno, prvo ćete ispuštati malo po malo da biste ocijenili kako ga pravilno dozirati. Nema “pljuckanja” silikona, svojstvenog brojnim skupljim modelima. Budući da mu je radna temperatura 105 stupnjeva, koristit ćete ga za lakša lijepljenja – razne vrste kartona, perli, tekstila itd. Ne razvija neugodan paljevina-plastike-fuj miris, što je ogroman plus.

Silikonske patrone promjera su 7 mm, što je izvan standarda (klasične su 11 mm) ali nisu nenabavljive niti raritet. Svaki veći dućan s repromaterijalom za izradu raznih kreativarija uredno ih drži.

Topla preporuka za povremene korisnike; jednostavan, lagan, siguran za korištenje. Ozbiljniji i redoviti ljepitelji sigurno trebaju model koji zagrijava na jaču temperaturu, ali za nekakvo bazično korištenje i više je nego dobar.