Plod buče (Cucurbita sp.) sadrži veliki broj krupnih plosnatih sjemenki tamnozelenkaste ili bijele boje. Svaka sjemenka može sadržavati i do 50% kvalitetnog ulja, bogatog nutrijentima i fitokemikalijama. Ulje je tamne boje, snažne i specifične arome i vrlo je ukusno. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama omega-6 i omega-9 te sadrži velike količine vitamina E i karotenoida. Specifično je po svom visokom udjelu sterola koji imaju dokazan učinak na snižavanje LDL kolesterola u krvi i blagotvorno djelovanje na simptome hipertrofije prostate kod muškaraca.

Tradicionalno bučino ulje se proizvodilo iz prethodno zagrijanih-prženih sjemenki što je povećavalo konačno iskorištenje i ulju davalo mu specifičnu aromu. Hladnim prešanjem iz sjemenki dobivamo nešto manju količinu ulja, okus mu je neutralniji, ali je i manja opasnost od propadanja nutrijenata zbog korištenja nižih temperatura.

Upotreba ovog delikatesnog ulja uglavnom je salatna. Tradicionalni štajerski začin za salate sastoji se od bučinog ulja i jabučnog octa. Znalci rado dodaju i meda u mješavinu. Preporučuje se za sve povrtne salate, a posebno je ukusno u grah salati. Osim u salatama, ovo ulje možemo naći i u mješavinama za sladolede, kojima daje teksturu i pojačava okus.