Sibirski cedar autohtona je ruska biljka koja raste u predjelima gdje temperature značajno mogu oscilirati: između -60 zimi do +30 stupnjeva ljeti. Odraslo stablo može mjeriti i 40 metara visine, sa promjerom debla do metar i pol. Poneki primjerci dožive i 850 godina, što je uistinu impresivno. Stablo formira češere duge do 9 cm, sa sjemenkama duljine oko 10 mm. Prodaju se pakirane kao pinjoli (za pesto, grickanje itd.), a u sebi kriju vrhunsko ulje, sirovinu za kozmetičku industriju. Omogućivale su život brojnim obiteljima skupljača sa područja Urala. Obično se europske i američke vrste koriste za kulinarstvo, dok se pravi sibirski cedar, kao i korejski, zbog visoke antioksidativne vrijednosti i nutrijenata koriste za prehranu i izradu kozmetičkih proizvoda.

Vitamin E jedan je od najsnažnijih antioksidansa u prirodi i u ovom ulju zastupljen je u značajnim količinama. Vrijedi napomenuti da ulje sadrži značajnu količinu fenola dok među masnim kiselinama dominira esencijalna omega-6 u rasponu 40-60%, a sadrži i izrazito rijetku pinolensku masnu kiselinu u rasponu od 0.1 pa do 25% ovisno o sorti i klimatskim uvjetima. Istraživanja o njenim koristima za ljudski organizam su tek na početku i za sad se govori o uspješnom inhibiranju pretjeranog apetita i pozitivnom učinku na snižavanje kolesterola. Hladno prešanje sjemenki omogućilo je očuvanje ovih nutrijenata i minimalno propadanje u procesu prerade.

Možete koristiti ovo ulje kao salatno, obilno zalijevajući obrok. Nije pogodno za zagrijavanje, stoga se ne koristi za prženje i pirjanje. Idealno je korištenje u gotovim obrocima, kao finiš zbog autentične arome i radi očuvanja sastava. Zanimljivo, stanovnici Sibira u izradi kruha dodavali su ovo ulje u tijesto jer je pomagalo očuvanju svježine kruha.

Poslužit će i kao kvalitetno bazno ulje za izradu prirodne kozmetike. Možete ga koristiti samostalno, u kombinaciji s drugim vrstama baznih ulja, ali i mnogobrojnih kozmetičkih sirovina da biste dobili kreme i ulja za lice i tijelo, šampone, balzame za usne i slično. Također, možete u ovo ulje umiješati i eterična ulja po želji.