Černobilski dnevnici.

Ako iz nekog razloga imate potrebu ciljano naživcirati se, samoinducirati mučninu ili trebate neškodljiv laksativ, pogledajte film Chernobyl diaries.

Glavni likovi, razmažena američad podebljana Australcem i Norvežankom, dogovara ekstremnu turističku rutu istraživanja Pripjata. Simpatičan detalj u prolazu je otkrio i jedan od lokaliteta snimanja filma.

cd

Po gradu duhova vodi ih gromada od Ukrajinca, vojna iskusnjara, prekaljeni vodič, bio svuđe, vidio svašt. Moroni po Pripjatu šetaju po travi, čuče i kleče, brljaju rukom po nekakvom potočiću, diraju gelendere u zgradama i slično, što je inače apsolutno zabranjeno radi kontaminacije. Iz sivila pred-katastrofne sovjetske soc-gradnje iskače par solidnih skakutavih sisa zapakiranih u zelenu košulju, potencijalni motiv gledanja filma dulje od 10 minuta. Mene je, eto, navukla černobilska katastrofa. Dođoh ko mečka na rupu. Nije me trebalo niti nagovarati.
Stvar polazi po zlu kada vodič izađe iz vozila i začuje se par pucnjeva, što je prouzročilo dodatno izlaženje iz auta. Jedan po jedan biva napadnut, nestao, pa onda idu u potragu, pa ovo pa ono… da bi na koncu svi bili pobijeni. Klasični teen horor slijed.

U filmu nema apsolutno ništa vrijedno gledanja; ima sve što jedan samorespektabilni trećerazredni pseudo-hororčić treba imati i kao takav je teška promašajčina – žgoljavu, toliko prežvakanu i već viđenu radnju, mlađahne glumce sposobne trčati sat vremena filmske radnje od neprijatelja koje zapravo kamera do kraja nikad propisno ne uhvati da bi nas držala na iglama i standardnu holivudsku potrebu za defamacijom neameričkog. “Film” prikazuje na užasno jeftin način kako u podzemlju Pripjata obitavaju teratološki slučajevi koji su iz nekog nepoznatog razloga krvoločni. OK, razlog je poznat, ovo je horor a ne melodrama o preživjelima i eksponiranima ali ovo je toliko jeftino da je jadno. Smatram kako se film na izrazito glup način isprđuje na račun tih nesretnih ljudi.

Jedino zapravo strašno u ovom “hororu” su netočnosti. Inače… Ne vrištim na krv, demone, mutante niti podivljale životinje, najčešće antagoniste prosječnog horora, ali povilenim kada vidim ovaj grb

grbexyu

u Pripjatu. Dakle, ne u Kumrovcu nego u Pripjatu.

Da skratim, ne gubite vrijeme. Nemilosrdno lupendranje glavom o zid je produktivnije od gledanja ovog smeća.

5 Comments
  • Baba Bare
  • 05/04/2013
  • Reply

  Kada tako kažeš onda neću gledati. :)

  • V-Raptor
  • 11/04/2013
  • Reply

  Nego, Gott… sto kazes na prve dvije epke GoT-a? Meni bas i nije neto, dosta sporo su poceli ovu sezonu…

  • E, ne pitaj me :)

   Meni je OK, druga nešto bolja od prve a ovi indijanci oko mene šize, kao, presporo, razvučeno, što već. IMO, malo su nerazumni, da se njih pita, očito bi Ned Stark ostao bez glave u prvoj epizodi prve sezone :)

   Kingslayer sve bolji. Cersei manja od makovog zrna. Arya malo prenerazumna. Sansa sve gluplja. Mance do jaja. Stari Mormont car u svakom kadru. Snow za umakat u Nutellu. Olenna Redwyne moj broj. Stari Lannister da ne pričam. Onu kuravu što glumi Shae The Funny Whore treba objesit koliko loše glumi i preglumljava scene. Horor.

 1. […] Sinoć sam pogledala Europa report. Ekipa znanstvenika odlazi na Jupiterov mjesec sa namjerom nalaska makar protozoe koja bi opravdala privatna ulaganja u ideju i projekt. Radili su pod pretpostavkom da ispod slojeva leda može postojati tekuća voda koja bi poslužila kao medij u kojem bi se razvio život. Nakon par omanjih incidenata letjelica se spušta na površinu Europe i kreće bušenje leda, praćeno pojačanim emisijama radioaktivnosti i misterioznim svjetlom oko kojeg će se cijela priča vrlo neuspješno i zarotirati. Sat vremena bullshita kasnije, cijela ideja filma završava ključnim trenutkom u kojem na uvid dobijamo vizualno obrazloženje što svijetli. Jeftino do bola. Kraj je brutalno promašen; nije mi jasno kako nikome nije palo na pamet koliko loše izgleda prije nego je pušten u optjecaj po kinima. Fail kao kraj Černobilskih dnevnika. […]

 2. […] bus. Nakon prve pomisli da je u pitanju kvar, na konto čega su se svi krenuli hihotati spominjući Černobilske dnevnike, ispostavilo se da je na cestu pao komad stabla i blokirao put […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.