Dan #8. | let iz Dornea u Winterfell

Dan #8. | let iz Dornea u Winterfell

Osmi dan, posljednji u Grčkoj, bio je posvećen vraćanju u Atenu, pripremi automobila za vraćanje u rent a car tvrtku i pakiranju torbi (čitaj: komprimiranju do ibera) za let u popodnevnim satima.

Svi su pokloni (majice iz Sparte, sapuni od magarećeg mlijeka, čokse, sovice, ouzo…) bili popakirani. Sebi, nažalost, nisam našla ništa spektakularno i posebno. No, imala sam plan naći Meduzu tj. Meduzinu glavu i u svaki sam duć/suvenirnicu ušla s pitanjem imaju li ju. Velika većina prodavača nije znala ni objasniti zašto uopće nije u ponudi; tek je par njih stručno razjasnilo kako se Meduza smatra “bad guyem” (u narodu ima predznak cca kao Sotona), što je Grcima dovoljan razlog za praznovjerje i izbjegavanje držanja Meduze u trgovini. Nota bene, Meduza je mitsko krilato stvorenje čiju kosu čine otrovne zmije i naoružano oštrim kandžama, a svaki izravni pogled u njene oči završio bi tako da bi pogledatelj bio okamenjen.

Meni se činilo sasma prikladno vratiti se s njezinom glavom, tim više što – ovisno o izvoru – nije bila nužni negativac. Popularne teorije zašto je Atenina svećenica završila kao čudovišna žena objašnjavaju da se zamjerila Ateni jer je tvrdila da je ljepša od nje i da je spavala s Posejdonom, bogom mora, u Partenonu (hramu posvećenom Ateni). No, jedna od teorija tvrdi kako je Posejdon silovao Meduzu, što je raspjenilo zavidnu Atenu i koja ju je pretvorila u čudovišnu gorgonu. Meduzu je ubio Perzej (ako niste, pogledajte klasik Borba titana, toplo preporučujem, otkad sam ga prvi put vidjela sanjala sam svoju osobnu Bubo sovu) mačem kojega je dobio od Hermesa i ogledalom u obliku štita koje je dobio od Atene i koji mu je omogućio gledanje u Meduzu bez da ga okameni. Nakon što je uspio odrezati Meduzi glavu, stavio je kacigu nevidljivosti koju je dobio od Hada i uspio je pobjeći. Glava je i nakon ubijanja Meduze okamenjivala protivnike Perzeja, stoga ju je koristio u borbama. No, kako je tijekom odrezivanja glave bila trudna, iz tijela su izašli krilati konj Pegaz i div Krisaor. Meni omiljeni mit vezan za Meduzu je onaj koji kaže kako su od Meduzine krvi nastale zmije otrovnice Sjeverne Afrike i Sahare.

U ponudi u trgovinama vidjela sam tek par primjeraka Meduza, redovito pretjerano velikih i kičastih metalnih statua žena u obliku Sofije Vergare sa zmijskim repom za koje nemam ni najmanju ideju kamo ih staviti, a cijena se vrtjela izvan svake pameti. Nisu bile opcija niti na tren. Željela sam metalni privjesak za ogrlicu, u sirovom stilu, tipa ovakva:

source: Etsy

ali malo za reći da ništa takvo nisam našla. Kad sam oprala ruke od aktivnog traženja, našla sam magnet za hladnjak s Meduzinom glavom. Nema filigranske izrade, finesa, ničega. Samo lice i zmije.

Let kući je bio vrlo ugodan i kratak, a gat pun Norvežana koji su se Norwegian airom vraćali nazad u Oslo.

Kod kuće me dočekao odbor za doček u vidu omiljenih nećakinja, naoružan najslađim crtežom kojega sam odavno vidjela. <3

Summa summarum: odlična priroda, vrhunska i ukusna hrana, odlično vrijeme većinu vremena u jesenskom periodu. Ljudi većinom uljudni, ponekad te pokušaju zavaljati triplicirajući cijenu limunade, ali vrlo su razgovorljivi i super reagiraju na “kalimera!” i “evharisto!”.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.