Dettifoss

Dettifoss

Najveći slap Europe punjen je vodom glečera Vatnajökull. Do njega vodi blatna staza jer baca toliko finih sitnih kapi vode da ima svoj osobni oblak nad dijelom koji smo posjetili i koji se vidi uredno s ceste. Bili smo mokri kao da smo pokisli, a slap je bio na minimalno sto metara nižoj visini od nas. Nije mu čak ni smetalo islandsko vrijeme. Daje dodatnu dimenziju dramatičnosti.

IMG_5673 IMG_5674

Dug je preko 100 metara, a pad mjeri 44 m. Na određenim točkama udari vode o dno slapa toliko su jaki da se pod nogama trese tlo i bruji.

IMG_5683 IMG_5697 IMG_5715

Izgleda izuzetno snažno i zastrašujuće. Složili smo se kako bi bilo super da iza slapa postoje komore i hodnici kroz koje se može proći i vidjeti svu tu masu vode u padu izbliza (bez da te samelje kada bi u slapu završio). Uz vodopad na sve strane stoje natpisi da se ne prilazi preblizu zbog vlažnoga i skliskoga tla. Iskreno žalim one koji su eventualno pali u ovu bijesnu silu prirode i samo se nadam da je njihova smrt nastupila u što kraćem roku. Živo i svjesno padanje u žrvanj stravične količine vode i preživljavanje zasigurno povlači lom i kriminalnu traumu.

Do slapa smo došli južnom cestom, da smo došli nekim od sjevernih makadama, završili bi na obali koja je služila kao lokacija za snimanje uvodnih scena Prometheusa.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.