Vostočni kozmodrom formalno je u pogonu. Nakon šest godina projektiranja i četiri godine izgradnje, jutros je u 5:01 po moskovskom lokalnom vremenu s Vostočnog kozmodroma u orbitu lansirano tri satelita – SamSat-218 (eksperimentalni nanosatelit), Lomonosov (svrha mu je promatranje visokoenergetskih kozmičkih zraka i bljesaka gama zračenja) i Aist-2D (satelit za promatranje okoliša). Primarni plan bio je lansiranje dan ranije, ali zbog tehničkih i sigurnosnih problema odgođeno je za sutradan ujutro. Dakle, danas.

Ukupni troškovi izgradnje vrte se oko iznosa od 2,7 milijardi $, što ga smješta u grupaciju troškova toplih obroka i putnih troškova prosječnog hrvatskog saborskog zastupnika. Završen je pune tri godine ranije negoli je planirano. U izgradnji je sudjelovalo preko 8 000 ljudi i 1 000 konstrukcijskih vozila. Roskosmos računa na 10 lansiranja godišnje s Vostočnog kozmodroma tijekom godina u bliskoj budućnosti.

Glavni je razlog gradnje kozmodroma smještenog u Amurskoj oblasti i na krajnjem istoku Rusije autonomija ruskog svemirskog programa. Podsjećam, Rusija ima deal do 2050. godine s Kazahstanom i stoga najmi korištenje Bajkonura za civilne letove i po cijeni od 115 milijuna $ godišnje (usput, vojni kozmodromi nalaze se na ruskom teritoriju, a poznati su kao Plesetsk i Kapustin Jar).

Evo snimke.

Dolgostroj (rus. долгострой) – izuzetno skup projekt koji beskrajno srče novac i podložan je konstantnim nadogradnjama.