Iako je bamija prisutna u Hrvatskoj, nisam ju nalazila često, pogotovo ne po trgovinama. Tek ponekad spazila bih ju na tržnici ili kod rođaka, kao i u člancima hrvatskih proizvođača koji u svojim tekstovima tretiraju ovu kulturu kao magičnu. Pronašla sam ju nedavno u etničkim dućanima, na odjelima sa povrćem koji su neviđeno dobro opskrbljeni (otprilike 30% vrsta voća i povrća do prvog ulaska nisam nikad vidjela, kamoli probala ili ekšli sama kuhala).

Bamija (aka okra) pripada u porodicu sljezova, u principu se jedu samo plodovi (kapsule) koji se beru u što kraćem roku nakon formiranja prije nego odrvene, a stabljika se iskorištava u proizvodnji vlakana. Plodovi su lijepi duguljasti i zelene boje, a pri kupnji bi trebali biti tvrdi, napeti i bez suhih dijelova.

IMG_9801

Kuhanje povrća

Pisala sam već o svojoj traumi zvanoj jedenje povrća koje su skuhali drugi, agoniji koja je pratila dotične događaje i nalasku načina da postane ukusno.

Bamija nije ništa bolje prolazila; uvijek je bila u juhama u koje se nikako nije uspijevala uklopiti, gorka, raskuhana i bespigmentirana. Stoga je bilo logično pokušati naći način da postane barem tolerabilna prije negoli ju potpuno prekrižim. Iznenadila me koliko je ukusna kada je čista, nezačinjena i bez nepotrebnih dodataka. Pojela sam pun tanjur kuhane bamije kada sam napravila prvu zadovoljavajuću porciju.

Kuhanje bamije

Kuham ju kratko u ključaloj slanoj vodi pod poklopcem i max. 10 minuta. Pri kuhanju iz plodova izlazi sluz nalik onoj kakvu ima laneno sjeme kada se namoči. Neki ovu sluz izbjegavaju pa s bamijom u vodu stavljaju i ocat i sol i što sve ne, a neki, kao ja, ionako cijede bamiju i tijekom odvajanja vode dobivaju čiste kapsule. Sluz nije toksična ili nešto tog tipa, dapače, pripisuju joj se razna zdravstveno korisna svojstva i neki dodatno potiču nastanak sluzi kuhanjem sa sodom bikarbonom. Vlakna su vrlo mekana i ugodna za jelo, i ne provociraju reakciju stomaka.

Pečenje ne dolazi u obzir – vrlo je delikatna.

Stir fry – apsolutno, dodajte narezane plodove pred kraj, kada je sve drugo već omekšalo.

Zaključak: svidjela mi se jako spravljena ovako i odlučila sam ju češće konzumirati + tražiti načine kako ju ugurati na tanjur.

Kombiniranje bamije s ostalim namirnicama

Poigrah se s bamijom i dadoh joj ulogu “tjestenine”, centralne namirnice u šarenoj salati jer patim na boje i želim da tanjur bude zanimljiv. Kuhana je kao što sam spomenula gore, kratko, u slanoj vodi, s poklopcem. Nakon cijeđenja pojačana je kuhanim bobom, komadićima stabljike celera, neočekivano zrelim avokadom :) i cherry rajčicama. Coarsely ground black pepper počela sam nedavno više koristiti i jako mi odgovara, a cijela kompozicija začinjena je vrlo aromatičnim maslinovim uljem koje nađoh u dućanu gdje sam pokupila i bamiju.

IMG_9820