Što je polarno svjetlo?

Aurora (aurora borealis, polarno svjetlo, nordlys, revontulet, segulljós, pólalýsi, polarsken) predstavlja treperavu igru svjetlosti vidljivu u noćnim satima na područjima prema Zemljinim polovima, Arktiku i Antarktici. Pojavljuje se obično kao duguljasti svjetlosni “zastor” upadljivih žutih, zelenih, crvenih, ružičastih i plavih nijansi. Izuzetno je atraktivna i zanimljiva, a meni pripada među najljepše pojave u prirodi.

Kako nastaje polarno svjetlo?

Sunce je komad bijesno užarene plazme unutar koje pri sudarima molekula plinova dolazi do snažnih i intenzivnih eksplozija. Posljedično dolazi do ispaljivanja slobodnih električno nabijenih čestica velike brzine koje polarni vjetrovi raznose u svim smjerovima od Sunca prema planetima. Od nas je Sunce udaljeno oko 150 milijuna kilometara, no spomenute čestice krećući se brzinom od preko 900 km/s uredno dospijevaju do Zemljine atmosfere.

Pritom, naravno, dio čestica biva odbijen o magnetno polje koje privlači vjetar s česticama, ali kako je ono slabije na polovima, dio čestica ulazi u atmosferu. Atom se sastoji od jezgre i omotača s elektronima koji orbitiraju oko nje – kada se nabijene čestice solarnog vjetra sudare s atomima u atmosferi, elektroni prelaze u viša energetska stanja i odmiču se od jezgre. No, kada se elektron vraća u niže energetske razine, otpušta čestice svjetlosti zvane fotoni.

[source]

Kao posljedica sudara električno nabijenih čestica i čestica plinova Zemljine atmosfere nastaje svjetlost, najčešće zelenkaste i ružičaste boje, iako, postoji i crvena, žuta, plava i ljubičasta. Žutozelenkasta i crvena aurora indiciraju da se radi o interakciji s molekulama kisika, a plava i purpurna aurora nastaje zbog prisutnog dušika na različitim visinama u atmosferi. Inače, pojavljuju se na visinama od 80 do 640 km kao duguljasti svjetlosni “zastori”, iako, mogu formirati lukove, spirale i slične oblike prateći Zemljino magnetsko polje.

Gdje se može vidjeti?

Polarna je svjetlost najvidljivija prema polovima. Aurora borealis najvidljivija je na dalekom sjeveru (ili jugu, u ovom postu komentiram samo borealis), a sreće se na području Kanade, Aljaske, Norveške, Švedske, Finske, Rusije, Islanda i Grenlanda. Naravno, treba birati lokaciju za promatranje sa što manje svjetlosnog zagađenja.

U koje je godišnje doba aurora najvidljivija?

Zimi, kada su noći duge i tamne. Prisutna je i ljeti, ali u manjem broju i manje je vidljiva.

Za kraj, znate li kako izgleda aurora iz svemira?

Ekipa s ISS-a tvitne svako toliko pokoju premoćnu fotografiju aurore izvan Zemljine atmosfere. Ne treba ni reći koliko guštam gledajući i nadam se da ću auroru makar odozdo imati priliku vidjeti.

Zadaća?

Prošle je noći nad Oslom treperila jedna aurora zelene boje. Nažalost, saznala sam prekasno za nju, potpuno me omašila. Ubrzo nađoh aurora forecast tracker za Oslo koji daje do znanja kako u ovaj tren (rano je poslijepodne) nad Oslom još uvijek svijetli, ali budući da je dan, potpuno je nevidljiva. Jedva čekam večer. Aurora hunt!

edit: jok, ništa, zbrisala je. -_-
Niš, čeka se bolja prilika.

ab