Grjótagjá

Grjótagjá

Mala spilja Grjótagjá nalazi se dva kilometra od podnožja Hverfjella. Do nje smo hodali preko polja lave obrasloga mahovinama oko dva kilometra spuštajući se s Hverfjella.

IMG_5270

Polje lave izuzetno je zanimljivo za vidjeti i doživjeti.

IMG_5277 IMG_5274

IMG_5275 IMG_5290  IMG_5292

Osim vas i kamena nema nikoga i ničega. Nema ptica ni sisavaca koji bježe preko polja u strahu – ničega. Muk i tišina.

Ovo je pogled na ulaz u spilju.

IMG_5338

U spilji se nalazi termalni izvor. Nakon erupcija vulkana Krafla tijekom kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih temperatura vode narasla je jer je erupcija sprovela tok magme pod spilju i zagrijala ju na 70 stupnjeva. Danas mjeri 43-46 stupnjeva, a kupanje je zabranjeno. Osjeti se miris sumpora kao i na svakom drugom geotermalnom izvoru, ali u manjoj mjeri.

Grjótagjá je poslužila je kao scena u Game of Thrones epizodi Kissed by fire. Manja je nego što sam očekivala da će biti. Nakon ulaska unutra počela sam cijeniti svu onu tehničku ekipu koja se smjestila u taj mikroprostor, osvijetlila ga onako meko toplo i učinila lijepim za vidjeti.

IMG_5305 IMG_5307

Evo i pogleda odozgor. Vidi se jasno kako je spilja nastala, gromada stijene pukla je po duljini i samo se nagnula na cestu stvarajući šupljinu koju je napunio termalni izvor vode grijane magmom.

IMG_5333 IMG_5336

Jako zanimljivo i vrlo lijepo. I minijaturno u odnosu na očekivanja.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Previous post

Next post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.