Mitološka pozadina ovog općepoznatog pojma seže u staru Grčku i jednu zanimljivu ljubavnu vezu.

np: KAISER CHIEFS – every day I love you less and less

Hermes, ekvivalent rimskog Merkura, bješe bog trgovine, elokvencije, putovanja i književnosti. Poznat je po iskrivljavanju istine i raznoraznim dvoličnim akcijama koje su ga dovele pred sud ostalih bogova kojima se zamjerio. Obilježio ga je i niz djece izrazitih seksualnih karakteristika – Prijap, redovito prikazivan sa neuobičajeno velikom erekcijom i shodnim libidom, bradati Pan – zvan često i faun sa jarećim nogama, rogovima i abnormalnom požudom (navodno se njegovo ime veže uz riječ “panika”)… Slijedi priča o jednom od njih, Hermafroditu.

Jednog dana, nakon što je očaran Afroditinom ljepotom i putenošću odlučio imati ju po svaku cijenu, Hermes angažira Zeusovog orla da ukrade njenu zlatnu sandalu, naravno, znajući koliko je daleko spremna otići da ju dobije natrag. Rezultat ove strastvene noći je bio sin, nazvan prema roditeljima Hermafrodit. Stasao je u lijepog i privlačnog mladog muškarca i odlučio je izletjeti iz obiteljskog gnijezda i vidjeti svijeta. Sišao je s planine na kojoj je odrastao i divio se novootkrivenom svijetu. Pri jednom od stajanja radi odmora odluči okupati se na izvoru. U njemu je živjela Salmakida, mlada i prelijepa najada, no toliko stidljiva i preplašena ljudi da za nju nije znala ni boginja Dijana, zaštitnica lova. Kad je Salmakida spazila Hermafrodita, nestade svih sramežljivosti i strahova te dopliva k njemu i izravno zatraži da ju poljubi! Hermafrodit, preplašen kao Salmakida prije otkrića svojih zavodničkih sposobnosti, porumeni u licu i zaprijeti odlaskom sa izvora ako se ona ne smiri i pusti ga da se odmori. Ona se tada povukla i skrila u izvor promatrajući ga. Hermafrodit skine odjeću i skoči u vodu da bi se osvježio, misleći da je najada odustala. Uhvatila ga je nespremnog u vodi i omotala se oko njega kao bršljan – on se opirao koliko je mogao, no Salmakida se obratila bogovima sa molbom da nikad ne rastave njihova stopljena tijela, bez striktne definicije muške i ženske osobe.
Hermafrodit, kad je napokon shvatio da su vezani za sva vremena, odluči također obratiti se bogovima sa osvetoljubivom molbom. Poželio je da svaki muškarac koji uđe u taj izvor postane permanentno impotentan. Bogovi, očito zabavljajući se promatrajući cjelokupni veseli događaj, odlučiše uslišati njegovu želju i izvor postade prijetnja muškom rodu, kao i isprika raspada tadašnjih brojnih brakova.