Je li dr.House stvarno toliko dobar?

np: STING – englishman in new york

house georgeSerija prati niz razvijanja dijagnoza infektologa i nefrologa dr. Housea, osobe karaktera ekvivalentnog dvorcu u kojem Trnoružica trese prozore hrčući i čekajući krastaču na bijelom konju da ju probudi (za one koji nisu odradili obveznu lektiru vrtićkih maturanata, dvorac je vrlo nepristupačan zbog vrlo nazubljene teksture). Briljantni um ovog dr-a prati team vrhunskih liječnika-specijalista na svom polju djelovanja – onkolog Wilson, neurolog Foreman, imunologinja Cameron, specijalist intenzivne njege Chase i šefica Cuddy, endokrinologinja.

Najstrašnija stvar u seriji – SRAMOTA JE JEDNOM HUGH LAURIEJU FORSIRATI AMERIČKI NAGLASAK! Legendi brit-coma, pogotovo u ulozi blesavog princa Georgea sa sexual capacity of an rutting rhino u Black Adderu, američki naglasak stoji ko Hayabusi auspuh od 14-ce. Ili obrnuto.

Par činjenica o doktoru. Naš junak, dr. Gregory House a.k.a. Sherlock infektologije hoda uz pomoć štapa, budući da je imao infarkt kvadricepsa bedra desne noge. Bol je nepodnošljiva pa guta vikeove kao Restonica laksative prije nego istrči na runway milanskog tjedna mode. Dok je bila živa. Rezultat? Sarkastični neurotični mizantrop koji baca dijagnoze iz rukava, ne želeći pogledati brojne pacijente. Zato je stalno u konfliktu sa šeficom, a njegovi kolege se osjećaju pogođeni njegovim lajnama. Pogotovo neurolog.

Dalje, CSI efekt* je ovdje u punoj snazi. Naši junaci-dijagnostičari, osim što postavljaju dijagnoze, uzorkuju sve što im je sumnjivo, rade na uzorcima u labu, vade trombove iz glave koji uzrokuju paralize, odlaze kućama pacijenata i pretresaju sadržaj u potrazi za nekom pravilnošću koja bi ubrzala dijagnostiku.

Masovno se u medijima hvali njegov sarkazam i smisao za pseudo-humor tj. opaka potreba da sve popljuje. Navodno je to temelj serije (šteta, mislila sam da je ovo medicinska serija, a ne med-sitcom-wannabe, za to imamo Scrubs) i na momente čak i nije loš. No, imam dojam žešće forsiranosti, jer dr. House ne može reći najobičniju rečenicu bez nekog ironiziranog konteksta, sa rezultatom ubijanja kolega u pojam.

Da, kolege.

  • Wilson, onkolog. Kako je ovaj glumac ostario!!! Da, to je onaj iz Dead poets societyja. Ovdje je apsolutno bezličan i vrlo dosadan.
  • Foreman, neurolog – najteže podnosi Houseovo verbalno mesarenje i ne-imanje interesa za pacijente. Redovito provaljuje ljudima u kuće tražeći missing clue u dijagnozi (hrana, pesticidi…).
  • Cameron, imunologinja, nekako najbolje podnosi Housea, najbolje se uspjela adaptirati. Liči mi na jednu moju prijateljicu, pogotovo u eye-zoni.
  • Chase, specijalist intenzivne njege sa hard core Aussie naglaskom. Iako ga House smatra britancem (“You put the Queen on your money, you’re British.“).
  • Cuddy, endokrinologinja. Capo di tutti capi. Pokušala našeg doktora skinuti sa Vicodinea i zaradila zaposlenika sa entuzijazmom bijesne lisice.

U biti, niš posebno.

Jedan medicinski neaben** promatrač koji se neobično zagrijao za seriju navodi slijedeći pattern, ne mogu ga ne citirati – “prvo crnac*** bude skeptičan, pa netko spomene lupus ili autoimunitet ili enteroviruse, pa svaku budalu protjeraju (bar jednom) kroz MRI mašinu da bi bolje svijetlio u mraku, pa se ispostavi da je crnac u krivu, pa se doktor zakači sa svima i na kraju je uvijek on u pravu”. Svaki pacijent, između ostalog, obavezno ima napad nalik epileptičnom… blabla. Tri sezone iznimno pravilnog scenarija je IMO iritantno.

Čuh opservaciju da je Chase ekvivalent Spenceru “has an eidetic memory, an I.Q. of 187 and can read 20,000 words per minute” Reidu. Bite his skinny brainiac ass, Chase!

Patetika? Curi na sve strane kod hiperhumanih doktora (zato su i postali doktori, ne, da bi pomogli ljudima i spasili ih od najstrašnije bolesti ikad, smrti) u famoznoj protuteži Houseovoj beskrupuloznosti.
Patetika klimaks? Houseu crni trubač daje svoj instrument na poklon jer (spoiler ide, vačaut!!!) mu je zahvalan što može hodati, iako mu je 30 filmskih minuta ranije zamjerio što ga je digao iz mrtvih, unatoč potpisanom dokumentu o neoživljavanju (spoiler has left the building, sit back & relax).

Kao i u slučaju sa Ozom, prilazim sa skepsom no ovdje sam se *debelo* razočarala. Hugh Laurie je dobio nagrada ko blata, iako je moj utisak malo drugačiji… lik Housea je debelo preforsiran.
Ocjena? 7/10.

No, povremeno me iznenade ovakvi biseri:
Jill: My joints have been feeling all loose, and lately I’ve been feeling sick a lot. Maybe I’m over training; I’m doin’ the marathon, like, ten miles a day, but I can’t seem to lose any weight.
Dr. House: You have a parasite.
Jill: Like a tapeworm or something?
Dr. House: Lie back and lift up your sweater. You can put your arms down.
Jill: Can you do anything about it?
Dr. House: Only for about a month or so. After that it becomes illegal to remove, except in a couple of states.
Jill: Illegal?
Dr. House: Don’t worry. Many women learn to embrace this parasite. They name it, dress it up in tiny clothes, arrange playdates with other parasites…
Jill: Playdates?
Dr. House: [shows her the ultrasound] It has your eyes.

 

* – CSI efekt – serija je poznata po idiotskoj nelogičnosti koja je tu samo da bi ispunila kvotu od 45 minuta bez reklama. Agenti, osim što odlaze na mjesto zločina i rade analize, istražuju slučajeve kao detektivi i policajci vulgaris. Mislim da i ‘apse, al sad se više ne sjećam.

** – neaben – pridj., osoba koja nema veze sa nečim, u ovom slučaju Debeli koji ima veze sa nefronima kao ja sa MySQL-om.

***disclaimer – citat ne sadrži rasistički sadržaj, Debeli ima tumor na pamćenju imena a crnac nema distinctive feature tipa brada da ga se može zvati bradonja i time razlikovati od Cameron. Stranica svartberg.org podržava sve rase, kulture i njihov kontinuirani development i vlasnica se gnuša od ikakve forme rasizma, homofobije ili šovinizma.