Jučer sam se u nekoliko navrata kidala od smijeha na posljedice jedne specifične infografike da mi je naprosto žao ne okačiti ju na svart. Malo je jeftino izrugivati se na konto ovoga jer je daleko prelak plijen, ali imam potrebu dati do znanja koliko je lako izgubiti kritičnost u razmišljanju i početi zdušno sisati ionako otegljenu sisu zavjere&panike i širiti deformiranu interpretaciju dalje. U dobroj namjeri, valjda.

Australski profesor kemije, s namjerom da prosječnom čovjeku približi kemiju, izradio je kemijski sastav dvije vrste voćki i jajeta.

borovnica banana jajeBio je prilično temeljit u svojoj namjeri. I dosta dobronamjeran, dodala bih. Osim glavnih i najviše zastupljenih komponenti (vode, lipida, bjelančevina, ugljikohidrata..) naveo je i mitske E-brojeve. Sustav kemijskih komponenti i raznih spojeva, šifriran brojevima koji su klasirani u skupine – bojila, konzervansi, regulatori kiselosti, stabilizatori, pojačivači okusa itd., poligon je za brojne teorije zavjera. Posebno su bili popularni prije cca 5-6 godina kada se svatko i njegov brat bahatio spominjući određene znamenke a zapravo nije znao što ijedna od njih znači. Razumijmo se, nisu svi benigni, dio njih je zabranjen i izbačen iz upotrebe ali većina je sigurna za konzumaciju. Super primjer je askorbinska kiselina, korištena kao antioksidans. Ne da mi se nabrajati, čitajte. I sama ih ne koristim, ne zato što će me ubiti nego nastojim što više kuhati sama.

Ono najbitnije, E-brojevi prirodno se nalaze u spomenutim plodovima, kao i mnogobrojnima koje nije obradio. Sam autor je rekao,

5

4I onda, iz suprotnog smjera, vozeći Kamaz kamiončinu oko 200 na sat i rušeći sve pred sobom, dolazi jučer ujutro novinarka Večernjeg, mašući člankom koji je u svojoj namjeri da interpretira infografike spektakularno podbacio.

failČitajte članak iščupan iz cachea.

Onaj na Večernjem je obrisan.

1 2Najdraži dio članka, deus ex moment, scena kada se Rhett Butler okreće na peti i pozdravlja Scarlett uz “frankly my dear” spiku, gol u devedesetoj minuti finala svjeCkog prvenstva…

6DNA u banani?

Ozbiljno?

I to je članak osobe koja bi defaultno trebala biti učena i kritična kao magistra novinarstva, sposobna prepoznati glupost kada na nju nabasa?

ldpKada dovoljno puta ponovite laž, ona postaje istina, dezinformacija toliko duboko ukorijenjena da se nitko niti ne pita koliko je njezina istinitost upitna. Apsolutna istina ne postoji, ali laž, njezino pogrešno tumačenje i potom raspačavanje poluinformacija ne smije biti u istoj rečenici sa istinom a kamoli u jednom trenutku proći metamorfozu u kojoj postaju istina.