Jedne noći, prije davnih i ravnih sedam godina sjedeći u Lazićevoj sobi, došli smo do zaključka kako bi bilo dobro da izradimo i podijelimo osobnu stranicu koja bi reflektirala naše interese.

On bi pisao o motorima, uploadao manuale za motore i dizao mnogobrojne fotografije špandrcni, gefufni i izjedenih cincilatora a ja bih pisala o tadašnjoj opsesiji, entomologiji i keljila sličke kukčastih živina na koje sam nalazila. Oboje bismo, naravno, pritom radili na kompjutorima pogonjenima Gnjiluksima =)

togsJedan od prvih vizuala, doduše, onaj koji nikad nije zaživio, napravio je Lazić. Baš mi je drago da sam ga uspjela iskopati, stoga ga kačim amo, na sunce, skoro desetljeće kasnije.

brao majstoreU to vrijeme nalazila sam se u dijelu grada u kojem ni sa dolaskom ADSL-a nije bilo moguće prištekati se na isti i stoga je upload modemom bio jedina opcija. Komprimiranje slika i uređivanje stranice da bi bila modem friendly bilo je nužno ali i ne i mukotrpno. Sviđala mi se ideja dnevnog boravka online i rado sam štrikala po primitivnom HTML-u da bih uformila ideju uz pomoć fotografija i teksta. Iskreno me veselio interes ljudi koji su došli u potragu za nekom informacijom a ja sam ju imala prostrijetu amo :) i sviđalo mi se kako broj posjetitelja lijepo raste tijekom vremena.

Nekoliko godina kasnije odvojila sam se sa togsa na svartberg. Oni koji dulje prate ovu stranicu koja se sustavno i tiho pretvorila u blog, pamte ovaj set jednostavnih logoa

1 2 3 4 5 6  8koji su se random smjenjivali svaki put kada učitate bilo koju stranicu svarta. Na njima su insekti i jedan škorpion, tadašnje teške fiksacije. U tom periodu daleko sam najviše radila na svartbergu. Imala sam šleper vremena, fotoaparat i nuklearnu motivaciju za šetkanjem po šumama i brdima da bih poslikala lješnjake koje su ptice ugnijezdile u raspuklinama hrastove kore da ih što lakše mogu otvoriti.

Prije prelaska na ovu sivu Sakuru WP-a svart je provodio posljednje dane

ichabod-1kao stranica koju sam otvarala u Quanti i kasnije Codi. Prelazak na gotovi engine značio je pozdravljanje sa kodom i prčkanjem uime što bržeg postavljanja posta/stranice. Svart ovako izgleda danas,

svartberg3i kao što nedavno konstatirah, nema baš nikakve veze vizualno ni sadržajno sa starim svartom :)

Svarte, sretan ti rođendan!

svart :)