Jednostavna upotreba i bogatstvo omega-3 masnim kiselinama čini laneno ulje vrlo popularnim i standardnim vrhunskim proizvodom u trgovinama zdrave prehrane. Ulje je divne jasno zlatne boje, okus je blago gorak, ali slatkast, nikako neugodan. Lan je izuzetno osjetljiv na toplinu prostora u kojem je skladišten. Zbog jake sklonosti oksidaciji mora biti skladišteno nakon otvaranja u hladnjaku. Laneno ulje uvijek treba kupovati u malim bočicama od 100-250 ml i od stakla tamne boje, da bi se što prije iskoristilo i izbjeglo kvarenje.

U sastavu ulja lana nalaze se oko 90% nezasićenih masnih kiselina. Dominiraju omega-3 i -6 masne kiseline u omjeru 1:4. Preko 50% ulja čini omega-3 što je višestruku veća vrijednost nego u bilo kojem drugom ulju u prehrani. Laneno ulje nam pomaže da vratimo poremećeni omjer esencijalnih masnih kiselina koji je danas razvučen čak do 1:25, što je uzročnik niza kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, slabijeg imuniteta, reumatoidnih promjena i pretilosti.

Koristi se isključivo kao dodatak jelima nakon pripreme hrane ili kao sastojak za umake i preljeve. Može se miješati s drugim nutritivno vrijednim uljima (maslinovo i repičino), dodaje se u svježi sir ili koristi samo kao nadopuna prehrani. U kozmetici je najbolje za primjenu kod upaljene ili opečene kože.