Konoplja potječe iz kontinentalnih dijelova centralne Azije odakle se proširila na ostatka svijeta, južnu i istočnu Aziju, Bliski Istok, Europi i, naposljetku, Sjevernu Ameriku. Postoje tri glavna predstavnika konoplje od kojih se Cannabis sativa L. danas koristi za proizvodnju prehrambenog ulja. Razlikuju se prema morfološkim svojstvima i, možda trenutno najvažnije, prema udjelu udjelu THC-a (psihoaktivne tvari), a shodno tome i prema djelovanju i načinu upotrebe. Najviše THC-a sadrži indijska konoplja (Cannabis indica), a zbog svog psihoaktivnog djelovanja njezin uzgoj i prodaja prema zakonima RH zabranjeni su. Industrijska konoplja (Cannabis sativa) uzgaja se radi vlakna koje se koristi u tekstilnoj i građevinskoj industriji, sjemenki za dobivanje ulja, proteinskih prašaka i raznih prehrambenih proizvoda. Može sadržavati THC u tragovima.

Prosječna količina ulja u sjemenki industrijske konoplje iznosi 25-38 %. Samo ulje je zelenkaste boje, ugodnog blagog orašastog okusa. Lako je probavljivo i može ga koristiti svatko.  Ovo ga čini upotrebljivim u raznim kombinacijama – ulje može poslužiti kao salatno, ali možete dodati ga i u biljna mlijeka u kućnoj radinosti, blendane sokove itd. Ne preporučuje se zagrijavanje ovog ulja. Posebno je ukusno u izradi majoneza.

Ulje sadrži vitamin E, linolnu i alfa-linolensku kiselinu, poznate i kao omega-6 i omega-3 masne kiseline te specifičnu gama-linolensku masnu kiselinu. Ono što ovo ulje čini karakterističnim jest idealni omjer među njima – odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina iznosi 3:1 (negdje ćete vidjeti i 2,5:1, prehrana zapadnjaka ima dosta loš omjer “trojki” i “šestica” (čak 1:25 u korist “šestice”) jer je prisutna u brojnim namirnicama. Stoga je važna korekcija omjera pomoću “trojki” i njihovog blagotvornog djelovanja. Lako je probavljivo i može ga koristiti svatko.

Ulje može sadržavati THC samo u tragovima, na takve količine tijelo ne reagira halucinacijama, ali mogu biti detektirane u urinu na testovima na opijate.

Povišena temperatura, kisik, ali i svjetlost kod loše uskladištenog proizvoda ubrzavaju kvarenje i smanjuju kvalitetu ulja – njegova biološka vrijednost opada, kao i nutritivni profil. Nakon otvaranja ulje mora biti dobro zatvoreno i skladišteno u hladnjaku. Idealno bi bilo da je minimalno izloženo svjetlosti i da ga se potroši u roku jedan do dva mjeseca.

Konopljino ulje je vrlo pogodno i za dermalnu upotrebu. Osim u prehrani, može poslužiti i kao baza za eterična ulja, mješavine. Može se koristiti i čisto, bez dodataka eteričnih, ali i miješati s drugim baznim uljima. Hidratizira kožu, smanjuje iritacije, napetost suhe kože i ekceme.