Okroška (rus. окрошка; krošiti – usitniti drobljenjem) jedna je od najpoznatijih ruskih juha. Njezine sirovine se ne kuhaju i jede se propisno rashlađena, što ju čini priličnim užitkom u nadolazećim pregrijanim danima. Nema osobe koja ju ne bi mogla ili znala spraviti – priprava je toliko jednostavna da ju možete dati i djetetu u ruke.

Sirovine koje koristite i omjeri proizvoljni su, ali vrte se uglavnom oko spomenutih dobro rashlađenih sirovih povrtnica – krastavci i rotkvice regularni su sastojci za okrošku, iako može biti pojačana kuhanim krumpirom, mrkvom, komadićima meke teletine, kuhanim i nasjeckanim jajima ili kobasicom. Nema pravog omjera; podesite juhu da bude po vašem ukusu. Garnir je redovit, a obično je u pitanju sjeckani mladi luk, peršin i slično aromatično bilje.

“Juhasti” dio obično čini kvass (rusko tradicionalno bezalkoholno piće, po Rusiji štandove s kvassom imate na svakih par metara po ulicama) i fermentirani mliječni tekući proizvodi – jogurti, kefiri i slično. Čitala sam i o okroški sa sirutkom, mineralnom vodom pa čak i pivom umjesto kefira. Mene, naravno, zanima kako bi izgledala okroška s ginger aleom, možda čak i root beerom.

Znači, nasjeckajte prethodno rashlađeno povrće i zalijte ga nekom od spomenutih hladnih tekućina. Dobro promiješajte, servirajte i uživajte. Okroška na slici spravljena je od domaćeg kefira, ribanih krastavaca, prstohvata chia sjemenki i začinjena je solju i paprom. Najviše ju volim doručkovati, iako, čini se vrlo prikladna za bilo koji dio pregrijanog ljetnog dana.

okroska