Pandinus imperator je moja stara želja. Večeras se želja ispunila u vidu božićnog poklona, a radosnu vijest jednostavno moram podijeliti sa svijetom.

np: PAUL ANKA – wonderwall

Godinama gledam Pandinuse i divim se. Ovo je posebna vrsta škorpiona – jedna od rijetkih društvenih i neagresivnih, a zbog dimenzija odraslih jedinki se često koriste kao škorpioni u filmovima (pogledajte Mumiju, Indianu Jonesa i slične). Pandinus imperator, kraljevski škorpion i pripadnik porodice Scorpionidae predstavlja najveću vrstu škorpiona i podrijetlom je sa afričkog kontinenta. Obitava u humidnom prizemlju prašuma, gdje noću hvata plijen, najčešće pauke, guštere, pa čak i male sisavce. Unatoč bodlji na završetku abdominalnih članaka lovi snažnim kliještima. Plijen jednostavno nema šanse uz toliku snagu. Otrov je zanemarivog intenziteta za jednog škorpiona, na razini pčelinjeg.

Od večeras je moj stan bogatiji za još jednog stanovnika, mladog Pandinusa, koji je busom došao iz Osijeka. Shodno tome + zbog moje izrazite sklonosti Baranji je nazvan Lega .

Dug je jedva 30 mm, vrlo je plah i dosta svijetlog hitina. Očito vrlo mlad, spol u ovaj trenutak nije moguće precizno odrediti. Dug je put do planiranih 20-ak centimetara u cca 5 godina, koliko prosječno žive. Tijekom tog perioda se presvuku 6-10 puta i snažnog su apetita. Hrana je tu, raspoloživa, nadam se da ćemo se još dugo družiti.

Fotografija je otužno loša jer je napravljena nabrzaka, sa samo jednom svrhom – updatea na svartu.