Imam problem sa najlonskim vrećicama. Iako se trudim rijetko do nikad uzimati ih u trgovinama, jedna polica u predsoblju je okupirana samo njima i čini dvogodišnju zalihu. Koristim isključivo ruksak i platnene vrećice, no odnekud samo izviru. U par navrata su me zatrpale kad sam otvarala vrata ormara :cigle: i predstavljaju mi konstantnu zagonetku što i kako sa njima, osim što u njima mogu odnijeti smeće do kontejnera.

Nedavno sam vidjela iskorištenje cijele hrpetine, po opisu nalik mojoj. Nisam vjerovala upozorenju da pri izradi ideje postoji mogućnost nestanka vrećica u jednom trenutku, a onda je i mene taj O.o trenutak snašao. Došla sam do točke u kojoj više nemam vrećica. Na tren sam se zbilja zamislila. Evo što sam radila.

Ideja se svodi na izradu torbe za namirnice od brda vrećica. Brdo sam imala :mrgreen: i trebalo je samo zasukati rukave. Treba vam, osim vrećica, heklerica (preporučujem broj 6) i škare.

Najprije ćemo napraviti najlonsku nit koju ćemo heklati. Uzmite vrećicu, sravnajte ju na površini i odrežite joj ručke i dno. Pazite da površina nema oštećenja (ne dajte mačci da se igra sa nitima za hekleraj :mrgreen: ) jer će ona definirati čvrstoću i dugotrajnost projekta.

Pretjerana preciznost nije bitna no držite se okvirnog oblika i širine trake od oko 2,5 – 3 cm. Čisto da bude ujednačeno. Spojite niti međusobno provlačenjem koje završava malim čvorićem.

Zategnite nit, namotajte ju u klupko.

Preporučujem da, vođena svojim iskustvom, odmah izrežete i namotate makar 250 vrećica jer će vam, vjerujte, trebati :mrgreen:

Drugi dio je kratak tečaj heklanja. Ako imate iskustva, ovo će vam biti pis of kejk i to već znate raditi žmireći, a ako ne, uzmite komad vune i heklericu čisto za probu držanja igle. Ovo se vrlo brzo uči, držite optimizam na visokim razinama :mrgreen:

Napravite omču

omotajte nit oko igle

i držeći ju kukom na vrhu igle provucite nit kroz omču. To se zove “očica”.

Lagano, ne može biti lakše, jelda :mrgreen: ?

Nastavite ponavljati ovaj korak dok ne dođete do okvirne širine dna torbe. Ovo što napravite možemo nazvati “lanac”, dakle, niz očica.
Sad je na redu heklanje u krug. Treba napraviti dno torbe. Kada dođete do zadnje očice, samo “skrenite” i zaheklavajte rub napravljenog lanca. U svaku postranu očicu zabodite iglu i provucite najlonsku nit.

Kad dođete do kraja, samo produžite na drugu stranu. Heklajte u krug i na vrhovima lanca dodajte po tri dodatne omče u istu očicu jer ćete njima dobiti na plosnatosti i ravnini površine.

Gotovo dno izgleda ovako:

Kada napravite ovoliko, već ćete uhvatiti ritam (ako ga dotad niste imali) i bit će vam jasno da nemaju sve vrećice, unatoč prividnoj sličnosti, jednaku debljinu i elastičnost. Radila sam isključivo sa onim manjima, od kruha, voća i besplatnima kojima te zatrpaju kad kupiš doslovno bilo što u trgovačkim lancima. Uglavnom zato jer mi kriminalno dominiraju u ormaru i cilj je bio riješiti ih se. Veće ionako mogu uvijek za nešto konkretno i upotrijebiti. Takve vrećice, one koje plaćate na kasi a znate da ih imate more kod kuće, nemaju ni približnu elastičnost ali su vidno čvršće. Kad napravite ovakvu torbu, sigurno ćete dobiti ideju što napraviti i od njih.
Također, bit će vam jasno koliko jedna traka odrezana od vrećice kratko traje. Meni su prosječno trajale 5-6 očica, što objašnjava enormnu potrošnju u izradi.

Nastavite heklati bočnu stranu. Neće biti šavova, već se plete u krug. Na vrhovima gdje ste dodavali tri omčice u očicu sada smanjite i svedite na jednu u sljedeća 4 reda. Ovo će dati efekt sužavanja pa će torba dobijati formu. Super je promatrati kako se torba formira, vrlo brzo se hekla i vidi rezultat. Dalje nastavite heklati bez dodavanja ili oduzimanja očica da biste dobili cjevastu tvorbu, ravnih obrisa.

Ovo je moj dosadašnji rezultat.

Za njega su pokupljene doslovno sve vrećice iz kuće :mrgreen: a čini samo četvrtinu planiranih dimenzija torbe, visoka je ravno 13 cm. Za sada stajem sa izradom, nastavit ću kada nakupim još vrećica a još uvijek ne mogu vjerovati da mi ih je ponestalo. Kalkuliram, bačeno je možda 5-6 zbog oštećenja, a upotrebljen sigurno troznamenkast broj.

Lazićka :mrgreen: