Već duže vrijeme promatram nazubljenu biljku uz ceste i stalno se nakanjujem istražiti o kome se radi.
Danas sam saznala ime vrste i porodicu, ali i neke zanimljive činjenice o njoj.

np: TRICKY – feed me

Prije par godina sam uslikala seriju fotografija općepoznatog čička, makar sam ga tada pod tim imenom poznavala.
Krajem ljeta se potpuno osuši i izgleda vrlo dekorativno.

001.nolimentangere

Neki dan sam dobila nešto sjemenki ove vrste. Nalik su na ahenije (cikorije, kamilice,…) pomislila sam da se radi o porodici Asteraceae, glavočike. No, uz stručnu pomoć iz Botaničkog vrta saznala sam da se radi o porodici Dipsaceae, a biljna vrsta se stručno zove Dipsacus fullonum, za hrvate češljugovina. To ujedno objašnjava zašto sam u zoni iza moje kuće prema selima često viđala češljugare na njihovim granama.

Odmah sam se bacila u istraživanje dodatnih zanimljivosti o biljci. Google me bacio drito na Wiki gdje sam naišla na kategorizaciju ove vrste pod protokarnivorne. Definitivno intrigirajuće, budući da na spomen karnivornih biljaka prvo pomislim na tropske predjele i rodove Nepenthes, Drosophyllum i Dionaea. Zašto je češljugovina (diskutabilno) protokarnivorna? Zato što listovi koji obuhvaćaju stabljiku čine zamku:

001.protokarnivoran

u kojoj se akumulira oborinska voda. Kada kukci kao lisne uši padnu u nju, ne mogu izaći i ugibaju. Tada postaju hrana češljugovini.
Diskutabilno karnivorna je zato što biljka ne posjeduje probavne enzime niti apsorpciju hranjiva preko lišća.

Bonus zanimljivost je i Capsella bursa-pastoris, čest korov moga kraja. Sjemenke, kada se ovlaže, luče viskoznu tekućinu atraktivnu kukcima koja ih ubija. Za razliku od češljugovine, posjeduje enzimsku aktivnost i apsorpciju nutrijenata.

Obje biljke imaju ljekovita svojstva i koriste se u brojnim receptima narodne medicine.