Što je to cijepljenje kaktusa, zašto se izvodi, kada i na koji način?

np: QUEEN – the pain is so close to the pleasure

Kaktusi su mi zbog svoje biologije iznimno zanimljivi, a jedina konkurencija su im Lithopsi, živo kamenje. Posebno sam se oduševila cijepljenim/kalemljenim kaktusima, pogotovo kad sam pročitala priču o nastanku istih. Naime, svi poznamo pojavu albinizma i svjesni smo posljedica te anomalije. Albinizam kod biljaka podrazumijeva manjak ili redukciju klorofila, dakle, albino-biljka nije sposobna sama sebi proizvoditi hranu procesom fotosinteze i time je osuđena na propast. Postupak održavanja albino-kaktusa je usavršio (tko drugi, nego) japanac Eiji Watanabe, koji je u genetskim istraživanjima slučajno dobio na 10 000 kaktusa dva crvena kaktusa. Uvidio je njihov problem i dosjetio se kalemljenju istih na snažnu podlogu, čime im je osigurao egzistenciju. Tridesetak godina kasnije su doprli u Europu i doživjeli ogroman interes od uzgajivača.

Svrha kalemljenja je mnogobrojna mogućnost kombiniranja zanimljivih vrsta, koje ovim postupkom postaju još zanimljivije i neobičnije. Najprije je potrebno pronaći dobru podlogu, koja je najčešće jednostavna, kao npr. kod vrste Stenocereus pruinosus:

Podloga mora biti zdrava i dobro razvijenog korijena jer time osigurava preživljavanje gornje vrste. Ona opskrbljuje kalemljeni dio vodom i hranjivima, koji, kao što rekoh, nema sposobnost autonomne produkcije hrane.

Potom se traži zanimljiv nastavak, koji ćemo staviti na vrh. Naziva se “cijep” ili “plemenka”. Kalemljene vrste se javljaju u raznim bojama, iako su najčešće žute, crvene, purpurne…

Podlogu režemo vrlo oštrim nožem poprijeko, obično početkom srpnja. Radi spriječavanja postranih izdanaka rubove prereza treba također podrezati ukoso. Postrani izdanci ugrožavaju razvoj cijepa svojom prisutnošću jer oduzimaju prijeko potrebna hranjiva. Cijep se također reže ravnim i glatkim rezom površine približne onoj sa podloge. Tada se spoje površine i gumicama za zimnicu učvrste, ne prejako da ne dođe do loma i ne preslabo jer je nužno osigurati spajanje tkiva. Potrebno je zaliti biljku i ne stavljati ju na izravnu Sunčevu svjetlost par tjedana.

Rezultat?

 

(Gymnocalycium mihanovichii friedrichii-jagoda kaktus i Echinopsis silvestri-albino)

Zanimljive kombinacije sa još zanimljivijom pričom u pozadini.