Za sezam (Sesamum indicum L.) se smatra da je jedna od najstarijih kultiviranih poljoprivrednih kultura koja se spominje još u Babilonu i Asiriji prije preko 4000 godina. Sjemenka se od davnina koristila i kao začin i kao izvor ulja. Babilonci su od njih radili vino i kolače, a ulje je imalo kulinarsku, kozmetički i medicinsku primjenu. Stari Indijci su ga koristili u lampama i u vjerske obredne svrhe, a Kinezi su vjerovali da može produljiti život i poboljšati zdravlje. Danas je sezam jedno od glavnih svjetskih uljarica iako je njegov udio ispod 1% globalne proizvodnje. Najviše se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima Kine, Mijanmara, Indije i Tanzanije.

Od svih glavnih svjetskih uljarica sjeme sezama sadrži najviše ulja, preko 50%. Ulje ima vrlo ugodan i specifičan okus, a u njegovom sastavu masnih kiselina dominiraju esencijalna linolna omega-6 (39-48%) i oleinska (35-42%). Hladno prešano i nerafinirano ulje ima jedan od najviših udjela fitosterola u rasponu 4500-19000 mg/kg ulja i dobar sastav vitamina E skupine. Također, karakteristično je po udjelu lignana, specifičnih spojeva s jakim antioksidacijskim svojstvima, čija su dva glavna predstavnika sezamin i sezamolin. Oni pridonose izrazitoj oksidacijskoj stabilnosti sezamovog ulja, ali i njegovoj visokoj nutritivnoj vrijednosti. Lignani u sezamovom ulju su pokazali razne korisne učinke na organizam kao što je ubrzano metaboliziranje alkohola iz jetre, snižavanje krvnog tlaka i kolesterola u krvi te imunoregulatorska i antitumorska svojstva.

Na tržištu postoji i tradicionalno tamno sezamovo ulje proizvedeno iz prženih sjemenki čime se pojačava njegova aromatičnost i u širokoj je primjeni u Kini, Koreji i Japanu. Sezamovo ulje možete koristiti u raznim kulinarskim receptima; za prženje, pečenje, kao dodatak mesu, jelima od riže, tijesta ili krumpira. Neizostavan je sastojak kod pripreme specijaliteta iz azijske kuhinje, može ga se dodavati u egzotične salate ili za pripremu prženih banana. Odlično je masažno ulje koje koži vraća sjaj i elastičnost, koristi se za tretmane kose i u kremama za zaštitu od UV zračenja.