Strokkur & Geysir

Strokkur & Geysir

U Golden circleu nalazi se geotermalno polje u Haukadalur dolini s brojnim karakterističnim bazenima u kojima lagano vrije voda. Njihova se aktivnost povezuje s visokom seizmičkom aktivnošću područja; potresi omogućuju i onemogućuju postojanje pukotina kroz koje voda izlazi na površinu u spektakularnim mlazovima. U 17. stoljeću bilo ih toliko velik broj i bili su toliko aktivni da se tlo kontinuirano treslo zbog erupcija.

IMG_3915

Dva bazena zaslužuju posebnu pozornost i najpoznatiji su na ovom polju. Radi se o dva gejzira – izvora vode koja je pod zemljom zagrijana magmom i koja pod pritiskom pršti prema površini kroz pukotine u profilu tla. Jedan je trenutno vrlo aktivan i zove se Strokkur (isl. mužar) dok je drugi – Geysir – prestao s erumpiranjem vode nakon desetak tisuća godina urednog djelovanja i danas samo lagano krčka površina vode u njegovom krateru, bez erupcija. U slavnim je danima izbačena voda dosezala visinu od 70 metara.

IMG_3953

Strokkur erumpira svakih 6-10 minuta i stoga je glavna atrakcija na polju. Spominje se prvi put u 18. stoljeću, kada je prvi put ispustio mlaz vode, a aktivnost se povezuje s potresom koji je oslobodio pristup vodi kroz tlo prema površini.

Oko njega je konstantni prsten turista koji religiozno drže prste spremne na okidačima aparata. Problem je kada Strokkur zatrola ljude i one sekunde kada spuste opremu erumpira vodu u zrak. :) Mi smo imali sreće, erumpirao je doslovno kada smo mu prišli.

IMG_3921

Dvije minute kasnije, neuobičajeno rano, ponovio je erupciju. Imamo ukupno četiri seta fotografija.

IMG_3934

No, nije da erumpira iznenadno. Strokkur izbacuje vodu iz malenoga kratera (korita?) u zrak nakon što “najavi” erupciju. Voda, iako vrije, većinom je mirna. No, kada je na putu prema površini, površina vode zaljulja se kao morski val, ponovi se par puta i BAM! evo ga, voda je u zraku.

Kažu da je erupcija znala dosegnuti i po 40 metara visine, a prosječno dosegne dvadesetak metara visine.

IMG_3942  IMG_3944 IMG_3951 IMG_3947   IMG_3973

Bazeni s vodom iz blizine izgledaju ovako. Pristup je, logično, limitiran, a na tabli na ulazu striktno je navedeno kako je najbliža bolnica udaljena 62 kilometra i poziva se na uzimanje ove informacije u obzir.

IMG_3957

Za kraj sam poslikala Litli Geysir (isl. Mali Gejzir) koji je na cijelom polju dobio najmanje pažnje od svih prolaznika. Zaključujemo kako bi Strokkur trebalo vidjeti i zimi, pri niskim temperaturama, kada bi možda imali priliku vidjeti vodu koja se u zraku pretvara u ledene kristaliće.

IMG_3980

 

Save

Save

Save

Save

Previous post

Next post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.