Nedaleko od Selfossa nalazi se prvi slap kojega smo posjetili. Tijekom prilaska s ceste činio se daleko manji nego nakon dolaska u neposrednu blizinu. Pred nama je stajala vrlo žestoka i ogromna sila prirode koja je udarala vodom o stijene.

Urriðafoss (u prijevodu: slap pastrva) leži na rijeci Þjórsá, najdužoj islandskoj rijeci i vodotoku s najvećim volumenom tekuće vode. Podrijetlo vode je glečersko – voda izlazi na glečerima Vatnajökull, Hofsjökull i Tungnafellsjökull i putuje duljinom od 230 km do obale Atlantskoga oceana. Na putu prema krajnjoj destinaciji prolazi kraj polja lave – Þjórsárhraun – jednoga od najvećih na Zemlji nastalih nakon jedne erupcije u vremenskom okviru od Ledenog doba do danas.

Osim vode nastale topljenjem glečera, prosječnom volumenu toka od 350 m³/s pridonosi i veći broj manjih rijeka. Količina vode koja protječe varira ovisno o godišnjem dobu i u proljeće doseže i do 1 500 m³/s.

Islanđani su u nekoliko navrata imali plan dizanja hidroelektrana na ovome slapu, no prosvjedi su svaki put ugasili ovu ideju. Da bi hidroelektrana stupila na snagu, slap bi morao potpuno nestati, što je Islanđanima bilo apsolutno neprihvatljivo.

IMG_3899 IMG_3902 IMG_3906

Save

Save

Save