Sedamnaestoga svibnja čitava Norveška slavi najvažniji dan u godini – Dan ustava (poznat i kao Nasjonaldagen, Grunnlovsdagen ili syttende mai). Prijelomni je trenutak u norveškoj povijesti – simbol je odvajanja Norveške u zasebnu i neovisnu kraljevinu izvan unije sa Švedskom i na taj je dan (17.5.1814. godine) kreiran i potpisan prvi norveški Ustav. Grad je pun ljudi sa zastavama, svaka kuća izvjesila je (barem jedan) svoj primjerak i općenito osjeti se domoljublje i nacionalni ponos. Ne onaj iz domene (ekstremne) desnice, već onaj zdravi ponos na svoju državu i zadovoljstvo.

Prošetala sam gradom s namjerom da vidim kako najveća nacionalna fešta izgleda. Na današnji dan svaki grad poprište je velikih i veselih fešti, obvezne su parade duž glavnih ulica, pogotovo one s djecom i tisućama zastava Norveške. Naravno, parada po Oslu uključuje i šetnju do kraljevog dvora pjevajući Ja, vi elsker dette landet (himna; Da, mi volimo ovu državu). Isprva su u paradi sudjelovali samo dječaci, a od 1899. godine u mimohodu možemo vidjeti i djevojčice. Sudionici oblače narodne nošnje (bunad) koje tjednima viđam po trgovinama u prolazu i čija je uloga omogućiti svakome da kupi svoj primjerak prije Dana ustava, ako ih već nema. Bunad primarno dobivaš kao dar ili u naslijeđe a ženski rod u nošnji izgleda FENOMENALNO. Nose ih sve – od malenih djevojčica koje još ni glavu ne mogu držati samostalno, do žena u starijoj životnoj dobi i srebrne kose spletene u riblje kosti. Muškarci vidljivo jasno ponosno hodaju, pomalo onako sa šeretskim smiješkom i zdravo bahato. Jes, ja sam Norvežanin, potomak Vikinga, živim u zasigurno najljepšoj državi na svijetu koja je samostalna dvjestotinjak godina i jako sam sretan zato.

Evo fotografija. Osim nešto nošnje, vidjet ćete djeliće kolona parada kojima je bilo nemoguće prići bliže od preogromne gužve duž ulica, nekoliko Samija i jedan šarmantni par Škota koji se vrzmao oko Kraljevog dvora. I primijetila sam nešto što dosad nisam – u centru grada, nedaleko od Tigra na Jernbanetorgetu, na pločnicima su raspoređeni leptiri zaštićeni od izumiranja u boksovima.

A82T9978 A82T9990 A82T0032 A82T0033 A82T0035 A82T0048 A82T0049 A82T0053 A82T0070