Domovine chie (Salvia hispanica L.), pomalo zaboravljene uljarice koja se polako dobiva sve veću popularnost i budi interes nutricionista i uzgajivača, je područje centralnog Meksika i sjeverne Gvatemale. Prije dolaska europskih kolonizatora sjemenke chie, uz kukuruz, grah i amarant, činile su temelj prehrane starih Azteka i Maja. Prema današnjim FAO standardima, ovakva kombinacija namirnica zadovoljava većinu dnevnih nutritivnih potreba.

Glavna karakteristika ulja iz chia sjemenki je izrazito visok udjel esencijalne α-linolenske masne kiseline (omega-3). Udio se kreće u prosjeku oko 60-65% što je za 5-10% više čak i od ulja lana ili 50-55% više nego kod uljane repice. Već godinama znanstvenici upozoravaju da je jedan od glavnih uzroka razvoja kroničnih bolesti i pretilosti deficit omege-3 u prehrani. Naše tijelo je koristi u nizu za život važnih funkcija, od izgradnje staničnih membrana do sinteze protuupalnih prostglandina. Preporučeni omjer između esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6 je 1:4 dok je danas pomaknut do 1:15 pa čak i više u korist omege-6. Redovitom konzumacijom ulja bogatih omegom-3 možemo ponovo izbalansirati našu prehranu i pomoći organizmu u lakšoj obrani od razvoja kroničnih bolesti. Uz iznimno dobar sastav masnih kiselina ovo ulje ima i značajan udio fitosterola i tokoferola koji su pokazali odlična antioksidacijska svojstva i sposobnost snižavanja kolesterola u krvi.

Ulje chia sjemenki izrazito je sklono oksidaciji i ne preporuča se za nikakvu termičku obradu. Potrebno ga je iskoristiti unutar mjesec dana nakon otvaranja. Najbolje ga je dodavati u hranu nakon kuhanja ili ga uzimati samo kao nadopuna prehrani. Može ga se koristiti u pripremi domaće majoneze ili hladnih umaka, kao salatno ulje ili dodatak u jogurte i mliječne napitke. U kozmetičkoj primjeni koristi se za tretman kože i kose dok na tržištu postoje njegovi komercijalni preparati za tretman kožnog svraba i kseroze (izrazite suhoće) kože.