Ulje crnog kima tradicionalni je lijek koji je u upotrebi u raznim sustavima medicine kao ajurveda ili unani. U staroj islamskoj tradiciji sjeme ove biljke smatralo se jednim od najuzvišenijih oblika liječenja. Stanovnici područja Bliskog Istoka imaju skoro pa religiozan odnos s ovom biljkom i radi njenih blagotvornih svojstava koriste ju za brojne namjene. Prvotno se koristilo pri snižavanju visokog tlaka, kao tonik za jetru, diuretik i digestiv, za sprečavanje dijareje i kožnih bolesti, poticanje apetita te kao antibiotik. Moderna znanost je provela brojna istraživanja o njegovom djelovanju kod liječenja dijabetesa, tumora, problema s imunitetom, bronhitisom, jetrom i bubrezima, utjecaja na alergije i atopijski dermatitis, kao i psorijazu.

Ovo ulje dobiva se hladnim prešanjem sjemenki iz organskog uzgoja. Sastoji se od preko 80% nezasićenih masnih kiselina gdje dominira esencijalna omega-6 masna kiselina, ali njegov glavni sastojak kojem se pripisuju jaka ljekovita svojstva je timokinon, spoj specifičan za sjemenku crnog kima.

Okus ulja crnog kima ukusan je i začinskog tipa. Znalci kažu, što je ljući, to je bolji, i upravo stoga može poslužiti i kao salatno ulje. Slobodno njime začinite hladne salate sa povrćem, ali i gotove obroke.

Pomoć je i mladenačkoj koži, reaktivnoj i sklonoj prištićima. Regulira lučenje sebuma, dobro se upija kada je naneseno na svježe očišćenu i vlažnu kožu.