Sjemenke podlanka sadrže oko 40% ulja i oko 30% posto bjelančevina. Hladno prešano ulje sadrži blizu 40% omega-3, pri čemu samo lan ima više ove esencijalne masne kiseline. Preko 50% masnoća čine polinezasićene masne kiseline. Bogato je tokoferolima, snažnim antioksidansima, poznatijim kao vitamin E. Upravo on čini ovo ulje stabilnijim i sposobnim dulje stajati bez kvarenja. Ulje je zlatne je boje, aromatično, okusa nalik ulju badema. Nije za wok, prženje i pečenje, daleko ga je bolje dodati na kraju pripreme hrane kako bi se očuvala njegova aroma i nutritivna svojstva. Može ga se koristiti za salate, blendane sokove, kremaste deserte i slično.

Odlična je baza za aromaterapijske mješavine. Hrani kožu, umiruje iritacije i smanjuje suhoću i zatezanje. Dovoljne su male količine, nanešene na vlažnu kožu nakon čišćenja lica, vrlo je izdašno i jako dugo traje. Topla je preporuka svakome tko se razočarao konvencionalnim kremama.

Podlankovo ulje stabilnije je od ulja običnog lana i nije toliko sklono oksidiranju, stoga se ne mora konzumirati unutar par tjedana nakon otvaranja. Idealno je skladištiti ga na tamnom i hladnom mjestu.