Biljka suncokreta podrijetlom je iz Južne Amerike i tijekom svoje vegetacije u polju primi velike količine solarne svjetlosti. Sama biljka predmet je obožavanja brojnih plemena i kultura zbog svoje hranjivosti, okusa i jake simbolike. Prešanje je u praksi krenulo na području carske Rusije, a najveći proizvođači danas su Ruska Federacija, Ukrajina i Argentina.

Suncokretovo ulje dobiva se prešanjem sjemenki raznih veličina, boja i oblika. Zlatne je boje, vrlo aromatično i slatkasto, a čini prosječno 50% od ukupne mase sjemena. Sadrži sterole, skvalen i brojne alifatske ugljikovodike, lecitin, karotenoide, vosak dok posebno se ističe po jako visokom udjelu vitamina E u odnosu na druga biljna ulja.

Suncokretovo ulje je nekomedogenično (ne uzrokuje zatvaranje pora), ima izuzetna emolijentska svojstva (čini kožu mekšom) i zato je vrlo podobno za izradu prirodne kozmetike. Univerzalna je baza za brojne vrste krema i losiona, kao i mješavina ulja za kožu. Hipoalergeno je i blago toliko da se može koristiti za kožu bebe stare par dana.