Vrtlarski problem #54. – kako se riješiti puževa?

Nekima su simpatični, nekima se gade, neki ih se boje no svatko tko ima vrt makar u jednom trenutku doživio je invaziju puževa. Od tisuća i tisuća determiniranih vrsta kao štetnici na kulturnom bilju u Hrvatskoj najznačajniji su puževi balavci ili prpolji. Tijelo može biti dugo i do 10 cm a obojeni su jarkocrveno ili sivo-tigrasto.

limacidae-limax_maximus001 arionidae-arion_rufus003

Konvencionalna sredstva su prihvatljiva cijenom, ali nerijetko upitne efikasnosti i utjecaja na okoliš. U kućnoj radinosti možete izraditi zanimljive klopke koje neće škoditi biljkama koje uzgajate a posljedično ni vama. Puževa se možete riješiti skupljajući ih ili primjenjujući sredstva. Čula sam za brojne metode i vidjela neke od njih kako koriste bake po selima, donosim vam najpopularnije i većinom najefikasnije.

Skupljajte ih

Prije skupljanja možete puževe namamiti mačjom ili psećom hranom. Ostavite ih pod plastičnim posudama okrenutima naopako, sa malim prorezom kroz koje puževi mogu odsklizati do mamaca.

Ako ste se nakanili skupljati ih, uradite to u rano jutro ili kasnu večer, kada poraste vlažnost zraka i tla. Budite temeljiti, okrenite svaki list i kamen. Skupite ih u posudu iz koje ne mogu izaći i potom ih poklonite vlasnicima kokoši ili pataka koje će se njima rado pogostiti. Alternativno ih posprejajte octom.

Održavajte vrt. Ne ostavljajte daske niti stare lonce ili kante u sjeni jer će poslužiti kao sklonište za puževe. Iako, ovo je moguće ponekad koristiti protiv njih – iskoristite činjenicu da ne podnose jako sunčevo svjetlo niti temperature koje bi ih isušile. Strateški rasporedite nekoliko komada šperploča ili okrhnutih tanjura po vrtu. Kad je sunce najjače, okrenite ih naopako – naći ćete puževe skrivene od svjetlosti u sjeni i lako ćete ih pokupiti prstima.
Probajte, također, izdubiti polovicu lubenice i počastiti se sočnim sadržajem a koru ostavite preko noći naopako tako da poklapa tlo. Ujutro ćete naći brojna gladna usta kako se goste. Također proslijedite patkama, na njihovo veselje.

Mirisne klopke&mamci

Najjednostavnija i najbezopasnija klopka jest kukuruzna krupica. Stavite par žlica u staklenku i zakopajte ju do polovice u tlo. Puževi ne mogu odoljeti palenti koja ih po dolasku u probavilo uništava.

Puževi su poznati alkoholičari :), miris piva ih privlači i ne mogu odoljeti mu. Napunite teglicu pivom i ostavite ju u tlu. Puževi će zaći u teglicu i utopiti se. Slično funkcionira sok od grožđa, kao i kuhana otopina meda i kvasca. Na pola litre vode dodajte par žlica meda i žlicu kvasca.

Netoksične barijere

Jedan od kreativnijih načina za uništavanje puževa je i posipanje neškodljivih praškastih tvari grube teksture po kojoj puževi ne mogu kliziti. Najčešće se koristi zdrobljena ljuska jajeta, pijesak, piljevina, pepeo i dijatomejska zemlja. Potonje treba dodavati nakon svake kiše ponovno jer se uspješno rastope i smanjuje im se efikasnost.

Dobro funkcionira i mljeveno zrno kave ili čak i 2-postotna otopina kave sprejana oko biljaka. Probajte posuti tlo i talogom kave koji će poslužiti i kao gnojivo. Pazite na očuvanje pH tla, kava zakiseljuje tlo!

Pijesak i dijatomejsku zemlju nije nužno posipati oko svake biljke, dovoljno je napraviti barijeru na rubovima vrtova.

Repelenti

Kao biljni i prirodni repelent dobro služe timijan, kadulja i menta. Posijte ih na rubove vrta ili ih dodajte pri malčiranju. Eterična ulja u tkivu listova potjerat će puževe.

Ponegdje nailazim i na ciljanu sjetvu crvenih biljaka, prema autorima puževi ne podnose crvenu boju, štogod to značilo. Zvuči zanimljivo ali nisam imala priliku isprobati funkcionira li.

Izbjegavajte ili oprezno koristite

Ponegdje ćete naići na preporuku da tlo oko biljaka kraj kojih primijetite puževe treba dobro posoliti. Nemojte to nikad raditi, sol uništava tlo. Popravljat ćete štetu godinama.

Slično, nailazim na preporuke o sipanju borovih iglica oko biljaka. Nisam sklona nepotrebnom zakiseljavanju tla, ali ako ćete koristiti ovu metodu, rabite ju umjereno i kombinirajte s drugima.

O prirodnim neprijateljima

Budite prijatelj ježevima – ako živite u gradovima kraj parkova i šumaraka ili na selu, ježevi vam sigurno prolaze kroz vrt. Ostavljajte im u plitkim posudama malo mačje hrane i trulog povrća i voća a oni će vas nagraditi hraneći se puževima.

Naći ćete i prijedloge o nabavi pataka i gusaka koje treba pustiti u vrt. Iako su u pitanju prirodni neprijatelji puževa, ne zaboravite kako se radi o prirodnim neprijateljima i vašeg vrta. Sasvim je sigurno kako će u jednom trenutku navaliti i na povrće.

Ako ste u prilici, nabavite parazitske nematode vrste Phasmarhabditis hermaphrodita. Radi se u vrsti oblenjaka koje je potrebno posprejati po puževima i koji ulaze u tijelo puža, proždirući ga iznutra. Metoda je sofisticirana jer je vrsta specijalizirana samo za puževe i neće napadati nijednu drugu vrstu životinja u vašem vrtu a sigurna je i za biljke. Kada ponestane domadara, nestaje.

Sretno!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.