29.7.
ponedjeljak

Hostelsko je jutro startalo loše. Zapravo, ne toliko loše koliko neobazrivo i nekulturno od strane kratkoročnih sustanara. Još uvijek mi nije jasno kako pri boravku u hostelu sa svim popunjenim kapacitetima ITKO može okupirati jedino kupatilo u jutarnjim satima na preko 45 minuta. Meni je bilo svejedno. Probudila sam se dosta ranije i prije svih, svu higijenu jutarnju obavila sam dok većina nije ni oka otvorila. No, kada se prvi sustanar uvalio u kupatilo, napravio je čep koji je izazvao cijeli niz čepova tijekom par sati. Čisti bezobrazluk.

Dan smo posvetili isključivo šetanju po Ekburgu.

IMG_1404Prvo smo otišli po čitač CF kartica u lokalni IT shop jer je moj muž odlučio uploadati fotografije iz hostela na jedno 44 servera. Zlu ne trebalo, ako jedan legne, drugi ostane bez struje, na trećem hrčak prestane pedalirati i tako. Jesus saves, you should too, rekao bi značajno. Za kraj je sve još povukao na svoj mobitel da bismo ih mogli prelistati i vidjeti što smo do sada napravili :)

Prvi LOL je bio u turističkom uredu. Micika koja je tamo radila frapirala me kada nije znala koji je točno bio događaj dan prije, zašto su na sve strane bauljali mornari itd. Onak, šta radiš, FFS u turističkom uredu ako ne znaš takve neke stvari? Čudilo je nju što mene čudi, imam dojam. Google mi je naknadno objasnio da se radi o Danu mornara.

Laze je maznuo burger za doručak a ja sam odlučila na putu prema vokzalu (kolodvoru) pronaći i smazati sushi. Rusija je poznata kao regija opsjednuta sushijem i stoga to malo popularno japansko jelo možete naći na svakom kutu svake ulice, osim kada ga ciljano tražite i odlučite ne pojesti ništa drugo dok ne naletite na porciju poštenog sushija. Vjerovali ili ne, provela sam dva sata tražeći sushi po Ekburgu i našla ga u Tanukiju.

IMG_1451Bio je toliko dobar da sam pojela mini porciju jer sam taj dan odlučila proglasiti sushi danom i još na nekoliko mjesta pojesti još nekoliko porcija. Vjetar je bio povoljan, skoro mi je neugodno reći na koliko mjesta sam potamanila po rundu sushija. Najviše mi je prijao ukiseljeni đumbir. Nema riječi koja može opisati koliko volim to čudo =)

Ovo je analog Trga kralja Tomislava u Zagrebu; trg na kojem se nalazi железнодорожная станция aka kolodvor. Specifičan je po tome što je prva azijska postaja Transsibirske željeznice.

 

IMG_1415IMG_1445IMG_1418Osim toga, na kolodovoru koji je vrlo uredan imate kompjutore i besplatno surfanje na raspolaganju.

IMG_1436

IMG_1438Interijer je nesvakidašnji, pun je slika po zidovima i stropovima, sa raznim povijesnim prikazima.

IMG_1429

IMG_1426

IMG_1416Tražili smo lokalne zanimljivosti, vođeni logikom da ruska metropola mora imati dobar tehnički muzej. Naravno da ima,

IMG_1459

IMG_1466ali ne radi ponedjeljkom. Poludjeli smo, pogotovo jer toliko volimo tehničke muzeje i sposobni smo satima vrzmati se po njima, diveći se interijeru i eksponatima. Strašno volimo muzeje. Ući ćemo doslovno u svaki koji nas imalo zaintrigira i pokušati naći nešto što možemo proučiti i o nečemu naučiti.

Putem smo stali u mjenjačnicu i vidjeli kako osim evra i dolara možete u njima zamijeniti zlato, srebro, platinu i paladij. Paladij! Zapravo, ovo nije ništa neobično ako znate da je Ural jedna od rijetkih regija na svijetu koja je prirodno izvorište toga plemenitog metala.

Tramvaji su im uglavnom stari, uz poneke iznimke. Ipak, imaju dvije stvari zbog kojih bih ove sekunde one naše niskopodne zamijenila njihovima: vožnja košta 3 kn, vozio se stanicu ili 45 stanica i ono najbolje, đžabe wifi.

Ovo je raspored vožnje na jednoj od postaja prema vokzalu.

IMG_1411

U metro smo također morali zaći. Volimo metroe, pogotovo od silaska u Arsenalsku postaju u Kijevu.

IMG_1472

IMG_1478

IMG_1476Inače… Jedna mala ruska zanimljivost; ne postoje razglednice grada. Gradova. Ne možete ući u poštu ili knjižaru i kupiti razglednice. Postoje čestitke, rođendanske, ovakve, onakve, SVE IKAD, no panorame gradova ne.

Ovo mi je jedna od najdražih slika na putovanja, Mužinho u Brokuli kraj njemačkih medvjeda u ruskom velegradu :)
(medvjedi su dar njemačkog veleposlanstva Ekburgu)

IMG_1398No, našla sam nešto što me raznježilo. Zove se Dnevnik ruskog učenika i predstavlja svojevrsni rokovnik đaka, sa kartom Ruske Federacije, zanimljivostima o znanstvenicima i na kraju periodnim sustavom kemijskih elemenata <3

Total: 0 km.