Nisam baš pretjeran ljubitelj pijenja kravljeg mlijeka vulgaris, no sve mliječne proizvode nadnaravno volim jesti i piti. Za kefir-gljivu,

simbiozu kvaščevih gljivica i bakterija koju sam dobila od jednog suforumaša (hvala ) sam sam čula prije puno godina, no tek sam ju prije par mjeseci dobila i oduševljena sam okusom mlijeka kad prođe fermentaciju u kućnoj radinosti. Još kad se ohladi… Mmmmmnjam!

Procedura je vrlo jednostavna – za početak trebate gljivu, mlijeko i posudu.

Kefir (arap. keyf – gušt, u Posavini ukorijenjen kao ćef) gljiva se mora redovito prati i držati čista. Ne drži se u hladnjaku, ne izlaže jakoj svjetlosti niti visokim temperaturama. Često čitam i kako ne smije biti dotaknuta metalnim predmetima, vjerojatno zbog baktericidnog efekta nekih metala, no kako danas uglavnom raspolažemo kuhinjskim predmetima od nehrđajućeg čelika, nema zapreke za miješanje (hvala ). Naravno, pričam o pomagalima koja ne sadrže Al, Cu, Hg, Ag i slično. Meni osobno se čini daleko veći kriminal dirati gljivu neopranim rukama.
Kefir gljiva se drži na sobnoj temperaturi, a u optimalnim uvjetima se duplicira svakih 20 dana. Tad ju odvojite i proslijedite dalje, uvijek ima netko kome je potrebna.

Obično se koristi kravlje mlijeko. Preporučuje se punomasno, ostavlja se da fermentira 24-48 sati. Tad se gljiva vadi i odvaja od mlijeka, koje možemo popiti odmah (kao, recimo ja) ili izliti u staklene boce i držati ih u hladnjaku par dana. Brojni pri odvajanju koriste plastična cjedila, no kako im nisam sklona i nemam nijedno takvo, izvađenu gljivu stavljam pod mlaz hladne vode, ispirem i polažem nazad u čašu. Polijem mlijekom i to je sva mudrost.

Iskusni kažu kako je moguće koristiti i sojino, zobeno, rižino etc. mlijeko a pripravlja se na isti način. Nisam probala pa me nemojte držati za riječ. Kozje i ovčje mlijeko je također podobno a treba uzeti u obzir da je fermentacija mlijeka ne utječe značajno na količinu laktoze i stoga se ne preporučuje za osobe sa intolerancijom na laktozu.

Posuda je idealna staklena. Budući da kefir pijem sama, dovoljna mi je velika pivska krigla od 0,75L, koju slistim svaku večer prije spavanja. Redovito ju i temeljito perite da spriječite nastanak nepoželjih mikrobioloških podstanara, pratećih pojava u ovako ugodnim uvjetima. Neki poklapaju posudu, no miris koji se meni pojavio mi nije odgovarao pa sam odustala od te prakse.

Po želji se, naravno, kefir može miješati sa voćem i tako dobiti fini frape. Banane i cimet FTW.