Mlijeko?

Jeste li probali zobeno, rižino ili sojino mlijeko?

Unatoč tome što baš ne podržavam etimološki gledano ovaj naziv (za mene je mlijeko produkt mliječnih žlijezda), ja sam veliki ljubitelj mlijeka od žitarica. Postoje gotove varijante navedenih, no vjerujem kako je sve manje ili više lako napraviti u kućnoj radinosti. Možda ne možete uzgojiti zob, no uvijek možete odvojiti jedva sat vremena za nešto vrlo ukusno i zdravo.

Evo par praktičnih savjeta kako napraviti napitke koji kod mene komotno mogu zamijeniti vodu.

Potrebno vam je:

  • sjeme po želji – uz spomenuto rižino, sojino i zobeno, također mogu poslužiti i bademi, raž, kamut, dinkel tj. pir tj. krupnik itd. Pri odabiru nastojte samo kupovati integralno jer od golog endosperma u svakom slučaju nemate ništa.
  • blender – nužno zlo, bez njega je nemoguće napraviti ove napitke.
  • cjedilo od nehrđajućeg čelika i/ili gaza
  • voda – hladna, obična iz cijevi.

Procedura je zapravo vrlo jednostavna.

Suhe sjemenke su po završetku zriobe u polju izgubile značajan postotak vode (npr. žitarice se ubiru pri 13% vlažnosti, soja 14%) i zato su tvrde. Namakanje je obavezno, preporučujem preko noći. Uzmite dovoljno veliku posudu, po mogućnosti staklenu. Željenu količinu sjemenki istresite na ravnu površinu u što tanjem sloju i uklonite slomljena zrna, odvojene supke i nečistoću. Stavite ih na cjedilo i isperite dobro pod mlazom hladne vode.

Tad ih stavite u staklenu zdjelu i zalijte hladnom vodom. Standardni omjer za žitarice je 100 g na 1 L vode, a za sojino mlijeko 125 grama sjemenki na 1 L vode. Žitarice se namaču 8 sati (obično preko noći) dok soja, nešto tvrđa, traži 16 sati namakanja. Ako ste nabavili sojino zrno bez lupine, dovoljno je 8 sati ležanja u vodi.

Namočeno zrno žitarica se sutradan ujutro dobro promiješa i dio po dio stavlja u blender. Potrebno je dobro samljeti meke sjemenke i napraviti rijetku pastu. Kad sve sameljete, istresite smjesu na cjedilo i dobro ocijedite. Ono što propadne kroz cjedilo je vaše mlijeko, koje istresite u čistu staklenku i skladištite u hladnjaku.

Postoji i brža verzija za žitarice no meni nije tako ukusna. Žitarica po izboru se miješa sa vodom, na 1/4 šalice, recimo, riže se miješa 4 šalice kipuće vode. Lagano se kuha oko sat vremena nakon što proključa. Tad se hladi, blenda, cijedi i flašira.

Namočeno zrno soje se ispire od lupina, sjemenih ovojnica. Na spomenutih baznih 125 g (kojih će nakon bubrenja biti nešto više) se izlijeva litra čiste vode i također se stavlja na blendanje. Nakon cijeđenja se mlijeko kuha oko 5-10 minuta, nakon čega se također skladišti u staklenim bocama u hladnjaku.

Svoje napitke nastojte popiti u roku par dana. Nemojte kuhati tjedne zalihe, propast će.

Gotovo mlijeko neće biti sniježnobijele boje, imat će slatkast okus i bit će upotrebljivo i za slatka i slana jela. Ja ih najviše volim dobro ohlađena, a preporučujem i dodatno blendanje sa suhim brusnicama, grožđicama, bananama, lješnjacima… Rezidue sa cjedila možete iskoristiti kad pečete kruh, kolače, pravite kakve popečke ili nešto slično. Budite kreativni!

Previous post

Next post

1 Comment
  1. […] – probajte rižino, zobeno, proseno, bademovo, lješnjakovo, sezamovo, suncokretovo…. Ovdje imate članak o recepturi, opis kako ih napraviti. Računajte, pola kilograma organske riže košta oko 15 kn, što čini 15 […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.