Dan #4. | Asbyrgi i turf crkva

Ponedjeljak je započeo prilaskom crkvi

Víðimýrarkirkja

jednoj od šest travnatih crkvi na Islandu.

Nastavili smo sjevernim dijelom Ring roada prema gradu

Akureyri

gdje smo poljubili vrata lokalne katedrale (da, za nereligiozne ljude posjećujemo poprilično crkvi), ali smo upoznali strašno šarmantan grad i ručali islandsku tradicionalnu mesnu juhu i fish & chips.

Random krateri uz cestu nisu ništa neobično.

IMG_4990

Ovaj je bio jedan od ljepših i nemam ga gdje ugurati osim ovako. :)

Slap

Goðafoss

povlači zanimljivu simboliku. Pročitajte kako je stekao ime “božanski slap”. Na ovoj smo točki zašli u Diamond ring (nekreativno nazvan drugi krug atrakcija, dijagonalno suprotan na karti od Golden ringa) gdje smo se zadržali i sljedeći dan.

Vozeći se prema gradu Husavik prošli smo cestom kraj zaljeva Öxarfjörður (isl. fjord sjekire) koji nikako nije mogao biti neposlikan.

IMG_4995 IMG_4999 IMG_5006 IMG_5007

Kraj dana obilježen je jednom od najmoćnijih lokacija na otoku.

Ásbyrgi

je kanjon neobičnoga oblika koji je dovoljno upadljiv da se jasno vidi s ceste, i s vrlo lijepom simboličnom tradicijskom pričom o nastanku.

Kada smo shvatili da do planiranoga Dettifossa nije moguće prići sjevernim cestama, napravili smo cijeli krug nazad preko Husavika i sparkirali se uz makadamsku sporednu cestu u gustoj magli na lokaciji petnaestak kilometara od Mývatna, gdje smo dignuli šator i uvalili se u krpe nakon porcije korejskoga ramena.

IMG_5186

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Previous post

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.