Saxholl

Saxholl

Saxholl je kaldera, neaktivni vulkan koji se urušio pod masom lave u magminu komoru i čija se posljednja erupcija odvila prije 3 – 4 000 godina. Posljedično se formirao krater koji je malo za reći prelijep za vidjeti. Izvana i iznutra.

IMG_4530

IMG_4532

Saxholl je visok 109 metara a do vrha se dolazi man made stepenicama. Ima ih prilično i čudno su plitkoga profila, pa je logično da ćeš u nekom trenutku potrčati uz stepenice skačući na svaku drugu. Djeluje lako penjiv uzbrdo bez stepenica, ali nakon što priđete bliže, vidite koliko je površina sipka i koliko bi penjanje bilo prilično futilno – u jednom bi trenutku stopala izazvala odron a tijelo bi se vjerojatno samo skotrljalo nizbrdo.

Kada se popnete na vrh, imate priliku vidjeti kotao kaldere (vidi, pleonazam :D ) izbliza. Na snažnoj Sunčevoj svjetlosti zbilja lijepo izgleda i prosto zove da se po kotlu prošetaš. Ipak, hodanje izvan označenih dijelova zabranjeno je jer se pokušava očuvati delikatnost lokaliteta. Nije problem jedan čovjek ili dvojica koji se prešetaju, već deseci, stotine i tisuće čiji bi koraci zasigurno uništili kalderu.

IMG_4504 IMG_4505 IMG_4506 IMG_4508 IMG_4517 IMG_4519

Naravno, pogled odozgor je predivan, a sreća se zove malo Sunca umjesto magle.

Save

Save

Save

Save

2 Comments
  1. A fotka stepenica??? Kmu

    • Ružne su. Man made structures suckaju ass.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.