Domaća zadaća: Halti + Treriksrøysa

Domaća zadaća: Halti + Treriksrøysa

Dok se u ostatku svijeta ljudi ubijaju zbog dvije šljive uništene potkornjacima u voćnjaku, ekipica Norvežana predvođena umirovljenim geodetom Bjørn Geirr Harssonom ustanovila je kako bi idealan dar Finskoj za 100 godina samostalnosti bila planina koja bi nakon ulaska u finski teritorij postala vrh s najvećom visinom u državi.

Radi se o planini Halti, s vrhom od 1365 metara smještenoj u sjevernoj regiji Norveške. Trenutni najviši finski vrh zapravo je jedan od sekundarnih vrhova Haltija (Hálditšohkka), pa nije neobično da Norvežani žele Fincima pokloniti “pošteni” vrh. Jedan od nekoliko stotina u norveškom lancu brda dugom par tisuća km. Time bi Norveška izgubila minoran komadić teritorija (0,015 km2) i pritom učinila neobičnu i baš lijepu gestu.

Naime, Finci su grdo stradali tijekom povijesti, što od Šveđana, što od Rusa, a svoju samostalnost cijene iznad svega i vrlo su ponosni. Ovaj se dar čini stvarno prikladan, stoga ideju pozdravljam do koske. Inače, Halti je udaljena par desetaka km od slavne tromeđe Finske, Švedske i NorveškeTreriksrøysa – jedne od planiranih domaćih zadaća koje moraju biti obavljene, a nikad mi nisu bile bliže.

2 Comments
  1. Ovo mi zvuči kao SF samo takav. vjerujem ti jer si ovo ti napisala :)
    čudan narod, jel pitaju jedni druge di su bili ’91?
    zvuči kao poticajna okolina, ta Norveška!

    • I meni je bilo bizarno kad sam vidjela, ali simbolika je prejaka. Ako to prođe, bit će najljepši dar evar ikome. :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.