Vidjeli ste kako se radi tahini, sezamova pasta. Sad ću vas naučiti kako napraviti dobar humus =)

Ključni sastojak je slanutak, vrsta vrlo ukusne mahunarke. Jedem ga često, pogotovo u hladnim salatama. Ima specifičan okus, sličan grahu, no više je slatkast. U trgovinama se može naći u vidu suhog zrna i konzerviran. Obično kupujem u zrnu, no uvijek imam jednu konzervu, za “hitne” slučajeve.

Suhe sjemenke su vrlo tvrde i treba im dosta da se skuhaju. Namakanje je obavezno i mora trajati makar 8 sati. Najjednostavnije ih je namočiti prije spavanja. Kad se odlučite kuhati ga, bacite vodu od namakanja, ulijte u lonac čistu hladnu i stavite ga na vatru. Nije loše ubaciti i koji centimetar kombu alge zbog povećanja probavljivosti i smanjivanja napuhivanja, što je čest problem sa mahunarkama. Neki stavljaju umjesto alge sodu bikarbonu. Kuhajte ga oko sat i pol do dva. Zrno mora biti potpuno mekano a polovice endosperma se moraju lako odvajati pod pritiskom prsta. Ocijedite ga i stavite u zdjelu.

Alternativa je uzeti gotovu konzervu. Uvijek ocijedite i dobro isperite konzervirano povrće ili sjemenke u cjedilu pod mlazom vode. Za probu uzmite manju, od cca 400 grama. Također stavite u zdjelu.

Začini za humus su vrlo šaroliki i proizvoljni. Tahini se podrazumijeva, trebat ćete nešto ulja – sezamovog, maslinovog ili bučinog (meni draže, vrlo je aromatično), limunov sok, češnjak i sol. Kako dosta hrane začinjavam tamarijem, umjesto soli stavim malo toga sosa ili shoyua. Neki stavljaju pinjole, celer, peršin, pa čak i kopar i kuhana jaja. Ponekad, kad šišnem previše tamarija, razblažim okus mliječnim namazom. Ako ćete začinjavati humus sjemenkama kima, svježe ih zdrobite u mužaru pa tek onda ih umiješajte u smjesu.

U ocijeđeni humus u zdjeli istresite ulje po izboru i ostatak začina. Temeljito izblendajte ili obradite štapnim mikserom i učinite glatkom pastom. Po potrebi dolijte još ulja. Za teksturu možete dodati i šaku sezama, no ja ga više volim posuti po namazanom humusu, kao što ga volim dobro začiniti pikantnim klicama tipa rotkvičinim.

Rezultat?

Stavite u čistu staklenku sa navojem. U odnosu na tahini koji može dugo stajati, humus držite do tjedan dana u hladnjaku.