Juhe!

Juhe!

Normalan čovjek na redovnoj razini jede juhe obično kada mu je hladno, prehlađen je ili ga netko natjera. Meni su juhe, s druge strane, jako bitne – mislim da imam skoro-pa-problem s njima, na rubu opsesija, kompulzija i ovisnosti. Juhe su, valjda, osim sladoleda, jedino jelo koje bih mogla jesti svaki dan prije svakog obroka, a moguće i između njih. Često čujem žaljenje kako juha na početku obroka zasiti gladni želudac i više “nema mjesta” za ostatak obroka. Kod mene djeluje apsolutno suprotno, zagrijava i priređuje za nadolazeći ručak.

Nisam izbirljiva, rado tamanim bistre, kremaste, povrtne, mesnate, s algama ili svime navedenim. Bitno mi je da su guste (omjer tekućina:povrće i/ili meso u korist potonjeg), bogate i propisno začinjene. Volim japanske juhe, rado koristim miso i alge u kombinaciji s povrćem, ali ne libim se ubaciti ni voćke kao avokado. Jesen je idealno godišnje doba za juhe zbog najvećeg bogatstva voća i povrća, pogotovo kraljica na tanjuru kao što su tikve svih vrsta, boja i okusa.

Vrlo su praktične i za ponijeti na posao – ne traže ništa više osim staklene tegle s navojem, čisti radi sigurnosti i sprečavanja izlijevanja u torbu. Evo nekoliko sugestija (popis je u procesu nadopunjavanja) za tople, hranjive, sočne i ukusne juhe.

Zobena krem juha od krumpira
(krumpir, zobene pahuljice, luk i drobljeni kikiriki).
01

Krem juha od crvene leće i vrganja
(leća, proso, vrganji, đumbir, crveni luk, kurkuma, češnjak, crvena paprika, mješavina začinskog bilja sa suhom miso pastom).
02

Nabemono s piletinom
(kuhano pileće bijelo meso, miso pasta, nameko gljive, đumbir, shirataki rezanci, crni sezam; temeljac – piletina, tamarind, mrkva, luk, krumpir, lovor, grančica ružmarina, kim).
03

Krem juha od batata i tikve hokaido
(batat, tikva hokaido, leća, ljubičasti luk, sezamovo ulje, mochi, sjemenke konoplje, zobeno vrhnje).
04

Povrće&povrće
(brokula, tikvice, grašak, soba, batat, lotusov korijen).
05Graškova
(grašak, vlasac i sok limuna, konopljino ulje, zobeno vrhnje, pečeni losos, kelj pupčar, kuhana raž).
06

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.