Iako baš i nisam sklona izradi nepraktičnih i nenosivih komada odjeće a još manje nošenju, oduševile su me knjige Pattern magic 1, 2 i 3.

Zašto?

Zato što su prikazi izvedbe nerijetko krajnje distorziranih odjevnih komada toliko temeljito objašnjeni odličnim shemama i crtežima da čitanje uputa na japanskom nije potrebno.

Krojevi su u principu klasični i jednostavni – japanski purizam i geometrija dominira većinom krojeva. Razbijaju ih neočekivani twistovi, ubačeno nešto harmonikasto, trodimenzionalno, pomalo bizarno i nerijetko prilično istureno. Evo jedan od primjera isturenosti prema unutra i shema.

patternmagic

pm1

pm2

pm3

Definitivno nije nešto što ćete obući na posao =)

Evo jednog kroja koji možete iskoristiti ako imate samo škare i majicu a poznavanje tehnika šivanja vam se vrti negdje u razinama mitologije.

majica1

majica2

Kad sam krenula listati knjige, samo su mi flešale ideje kako od čega napraviti što (paz ovu konstrukciju). Ono što je zajedničkoj velikoj većini krojeva jest specifičan odabir materijala, koji definitivno mora imati visoku “upegljivost”; imam dojam da se pegla koristi više nego sam šivaći stroj u većini slučajeva.

Moj osobni indikator kako bilo kakva knjiga sa uputama radi svoje je pojava potrebe da ju odložim i nešto konkretno i napravim. Ova knjiga je vrh u svojoj kategoriji. Toplo preporučujem.